eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Nézze meg a Nílus királynőjének valódi arcát!

Elizabeth Taylortól Sophia Lorenig már sok arca volt Kleopátrának, ám most egy brit egyiptológus a számítógépes technika segítségével megalkotta a nagy csábító hírében álló királynő arcképét.

Sally Ann Ashton szerint sikerült megalkotnia egy olyan háromdimenziós képet, amely valószínűleg a legjobban hasonlít a legendás szépségű Kleopátrához. Az egyiptológus több mint egy évig kutatott, a képet végül ősi műkincsek tanulmányozása után rakta össze.

A kép alapján a nagy csábító hírében álló Kleopátra egy csodás szépségű nő volt, kevert származással. A Cambridge-i Egyetem egyiptológusa szerint a háromdimenziós kép jól tükrözi Kleopátra görög gyökereit.

A mostani kép jelentősen eltér a korábbi, közel sem a királynő előnyös oldalát bemutató ábrázolásoktól. A Newcastle-i Egyetem múzeuma például egy olyan ezüstérmét állított ki tavaly, amelyen Kleopátrának alacsony homloka, hegyes álla, vékony ajka és görbe orra volt. 2001-ben a londoni British Museum egy olyan szobrot állított ki, amelyen az egyiptomi királynét molett és alacsony nőként ábrázolták.

Kleopátra külsején már régóta vitatkoznak a szakértők. Shakespeare Antonius és Kleopátra című darabjában például a fiatalos szépségét emeli ki, többen azonban úgy hiszik, hogy valójában egy alacsony és ronda királynő volt rossz fogakkal.

Kleopátra Alexandrában született Kr. e. 69-ben, és 17 évesen került az egyiptomi trónra. Három évvel később elcsábította Julius Caesart, akitől egy fia is született. A legenda szerint úgy lett öngyilkos, hogy mérgeskígyóval haraptatta meg magát.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×