eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Véresszájú egerek tartják rettegésben a madarakat

Házi egerek zaklatják az egyik igen ritka albatroszfajt, amely kizárólag egy kicsiny atlanti-óceáni szigeten él. Az egerek újabban növények helyett a fiókákkal táplálkoznak, így a kicsinyek nagy része nem éli meg a felnőttkort.

A trisztán albatrosz kizárólag a Dél-Afrikától délnyugatra lévő, Nagy-Britanniához tartozó Gough szigetén él. Számuk nem túl nagy, idén januárban a kutatók mindössze 1 764 olyan kifejlett állatot regisztráltak, amelyek tojást költöttek.

A szigeten lévő házi egerek, amelyek korábban csak növényekkel táplálkoztak, újabban hatalmasra nőttek, és rettegésben tartják az albatroszfiókákat. De nemcsak a táplálásukat teszik lehetetlenné, meg is eszik a csemetéket.

Idén épp emiatt ötödére csökkent azon fiókák száma, amelyek túlélik a fejlődés kezdeti szakaszát, és elég erősek lesznek ahhoz, hogy maguk is fészket rakjanak. Mindez egyértelműen az egerek számlájára írható.

Annak ellenére, hogy 1 764 költő albatroszt számoltak meg a kutatók, csak 246 fióka érte el a kort, amikor már repülni képes.

A kutatók már régóta tudják, hogy az egerek megtizedelik az albatroszfiókákat, az idei év azonban hatalmas veszteséget okozott a madárpopulációban. Az egerek ráadásul nemcsak az albatroszokkal táplálkoznak, felfalnak más ritka madárfajt is a szigeten.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×