eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Megszületett a halogatás matematikai képlete

Sokan elvesztegetett időnek tartják, Piers Steel kanadai professzor mégis tíz évet szánt az életéből annak kutatására, vajon miért halogatják az emberek az egyes teendőiket. Azok, akik másnapra halasztják azt, amit ma is megtehetnének, vajon maximalizmusból teszik mindezt, vagy egyszerűen csak lusták?

Manapság igen sok a Pató Pál úr, az ej, ráérünk arra még mentalitás, azaz a krónikus halogatás a társadalom mintegy 20 százalékára jellemző, méghozzá nem a lustákra, hanem az impulzív és a kiszámíthatatlan emberekre.

Minderről egy kanadai professzor, az Univercity of Calgari egyik kutatója számolt be a nemrég megjelent könyvében. Piers Steel pszichológus egy egyenletet is készített arról, miért halogatják az emberek a teendőiket.

Az egyenlet a következő: U=EV/ID,

amelyben az U (utility), azaz a hasznosság, illetve az a kielégülés, amelyet egy tevékenység elvégzése okoz, az E (expectation) a tevékenység sikerességével szemben támasztott elvárás, a V (value of completion) a véghezvitel értéke, e kettő szorzatát pedig osztani kell az I (immediacy of the task), a feladat azonnaliságának és a D (personal sensitivity of delay), a halogatás iránti egyéni érzékenység szorzatával.

A professzor rámutatott, hogy a halogatás egyre nagyobb problémát jelent a modern társadalmakban, napjainkban ugyanis egyre több tevékenység igényel önállóságot, egyéni aktivitást.

Mostanáig sokan úgy gondolták, hogy a halogatás a maximalistákra jellemző, akik nem hajlandók a dolgokat csak ímmel-ámmal végrehajtani, csak akkor, ha tökéletesen tudják elvégezni azt. Mások azt hitték, hogy mindez a lusták sajátja. A professzor azonban egyenletéve azt bizonyította, hogy egyik sem jelenthető ki határozottan és egyértelműen.

Mint mondta, a lustákat az sem zavarja, ha egyáltalán nem végzik el a kívánt feladatot.

Címlapról ajánljuk
Hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak  - Versenyfutás az idővel

Hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak - Versenyfutás az idővel

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×