eur:
390.67
usd:
366.13
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Mi a gond a balkezesekkel?

A balkezes gyerekek gyengébben teljesítettek a teszteken, mint jobbkezes társaik - derült ki a Bristoli Egyetem kutatói által végzett vizsgálat során.

A tudósok azt kívánták kideríteni, hogy a balkezességhez társul-e a kognitív fejlődés mássága. A kutatásokat az angol oktatási rendszer országosan egységes teljesítménytesztjeire - Standard Attainment Tests, amelyet 7, 11 és 14 éves korban végeznek , valamint az intelligenciahányadost mérő IQ-tesztekre alapozták.

A vizsgálat tízezernél több iskolásra terjedt ki - olvasható a BBC hírei között.

A korral a bal- és jobbkezesek közötti különbség nem csökkent: ugyanúgy megmutatkozott a 14 éveseknél végzett felmérés során, mint a korábbi teszteknél.

A vizsgálat fényt derített a "kevertkezűek" lassú fejlődésére is - az ilyen gyerekeknek nincs "domináns" keze. Az utóbbi probléma főleg a lányoknál jelentkezett.

"Az iskoláknak a kétkezűséget figyelmeztetésként kell felfogniuk, ezek a gyerekek ugyanis az átlagnál több törődést igényelnek" - hangsúlyozták a kutatók.

A Bristoli Egyetem tudósai arra is rámutatnak, hogy a kétkezűség kimutatására szolgáló vizsgálatok igen egyszerűen kivitelezhetőek. Ez egy olcsó módszer azoknak a gyerekeknek a kiszűrésére, akik egyébként társaik háta mögött megbújva végigszunyókálhatják az órákat.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Nagy napra ébredt a forint, letörheti a fontos szintet

Nagy napra ébredt a forint, letörheti a fontos szintet

Szerdán, azaz május elsején tartja kamatdöntő ülését az amerikai Fed, amelyet este 8 órakor ismerünk meg, és amint ma reggeli elemzésünkben rámutattunk: kulcsfontosságú az, hogy milyen üzeneteket fogalmaz meg a jegybank, amelyek világszerte komoly kilengéseket okozhatnak. A dollár kedd délután óta határozottan erősödött az euróval szemben, de ez egyelőre nem viselte meg a forintot. Sőt, szerda reggel meglódult az illikvid kereskedés mellett, és a jelek szerint készül letörni egy fontos technikai szintet.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×