eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Tíz éven belül eltűnhet a HIV-vírus?

Az AIDS betegséget okozó HIV-vírust tíz éven belül fel lehet számolni azzal, ha azokban az országokban, ahol magas a fertőzöttségi arány, rendszeresen tesztelik és kezelik az embereket - legalábbis ezt állítják szakértők.

Rendszeres tesztelés és a betegek megfelelő kezelése - ez lenne az AIDS visszaszorításának a titka? Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) néhány munkatársa szerint igen.

A The Lancet című orvosi folyóiratban publikált elméleti vizsgálataik szerint nagyjából tíz éven belül véget lehet vetni az elsősorban Afrikában pusztító kórnak, igaz, csak elméletben dolgozták kis modelljüket. A szakemberek dél-afrikai és malawi adatokat használtak fel.

Elméleti modelljükben az emberek önként vesznek részt a teszteken évenként, és azonnal megkapják a gyógyszert, ha a vizsgálatok eredménye HIV-vírust mutat ki a szervezetükben.

A stratégia segítségével a becslések szerint 95 százalékkal esne vissza a HIV-fertőzések száma, igaz a tesztek és kezelések mellett a biztonságos szex propagálása és a férfiak körülmetélése is szükséges - hangoztatják a szakemberek, akik szerint így 2008 és 2050 között felére lehetne csökkenteni az AIDS-betegek számát.

Számításaik szerint a stratégia legfeljebb 3,4 milliárd dollárt ( közel 700 milliárd forintot) emésztene fel évente. Többen éppen ezért bírálják ezt a javaslatot, ugyanis a szegény afrikai országok képtelenek ekkora összegeket fordítani a vizsgálatokra és a gyógyszerekre. Ráadásul nem elég csupán egy tabletta beadása: ha valakinél HIV-fertőzést mutatnak ki, folyamatosan gyógyszeres kezelés szükséges a gyilkos kór megállításához.

Maga a WHO is hangoztatja, hogy a vizsgálat eredménye nem változtatja meg az eddigi AIDS-politikát. "Ez egyelőre csak egy elmélet" - mondta a világszervezet HIV- és AIDS-részlegének igazgatója, hozzátéve: a WHO jövő évi találkozóján tárgyalni fogja az ötletet.

Az Egészségügyi Világszervezet becslése szerint 33 millióan HIV-fertőzöttek, de csak 3 millióan jutnak AIDS-gyógyszerhez.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×