eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Szedjünk-e vitamint vagy sem?

Milliókat költenek az emberek a fejlett országokban vitaminokra, pedig egyre nyilvánvalóbb tudományos bizonyíték van arra, hogy kevesebb a hasznuk, mint gondoltuk - sőt, a szedésük akár meg is rövidítheti az életünket. Mi tehát a teendő, ha valaki szeretne egészségesen élni?

Szinte naponta számolnak be újabb és újabb tudományos vizsgálatokról a vitaminokkal kapcsolatban. Legutóbb amerikai kutatók állapították meg, hogy az A- és az E-vitamin szedése nem csökkenti a rákbetegség kialakulásának veszélyét - pedig éppen ezt hittük egyik legjótékonyabb hatásuknak. A kutatásban 15 ezren vettek részt.

Egy másik vizsgálat eredményeként német és brit kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy az E- és C-vitaminnak nincs komoly hatása a szívbetegségek kialakulására. Pár hónapja pedig az derült ki, hogy az E-vitamin és a szelénium nemhogy nem csökkenti a prosztatarák kialakulásának veszélyét, hanem éppen ellenkezőleg: többet árt, mint használ.

S ha ez még nem lenne elég, New York-i rákkutatók megállapították, hogy a C-vitamin nem csupán az egészséges, hanem a rákos sejteket is megvédelmezi.

Akkor most szedjünk-e vitamint vagy ne? "Semmi szükségük vitamin szedésére azoknak az embereknek, akik egészségesen táplálkoznak. A kiegészítőket az időseknek és a tartósan betegeknek javasoljuk. Az igazi megoldás nem a vitamin, hanem az egészséges táplálkozás" - hangsúlyozta Heather Caswell, a Brit Táplálkozástudományi Alapítvány szakértője.

Ha egyre több bizonyíték szól ellenük, mégis miért szednek változatlanul vitamint az emberek? Nos, vannak olyan táplálék-kiegészítők, amelyek valóban hasznosak. Ilyen például a B12-vitamin, amely segíti az agy és az idegrendszer normális működését, valamint a kalcium és a D-vitamin, amely a 65 év feletti nőknél a jelek szerint védi a csontokat.Csakhogy a D-vitamin - mint az összes többi is - beszerezhető természetes úton is. Az egészséges emberek a szükséges D-vitamin mennyiségnek 90 százalékát bejuttathatják a szervezetükbe, ha elegendő időt töltenek a napon.

Honnan szerezhetjük be egészségesen a szükséges vitaminmennyiséget?

A-vitamin

Egyen májat, zsíros tejterméket, spenótot, brokkolit, paradicsomlevet, paprikát és vizitormát. Jó forrás a mango, a szárított sárgabarack, az amerikai vajdióból készült pép, a répa, az édesburgonya és a sütőtök is.

D-vitamin

Az olajos halak (a lazac, a szardínia, a tonhal, a makréla, a pisztráng és a hering), valamint a tejtermékek és a tojás tartalmazza. Fontos az is, hogy az ember elég időt töltsön a napon.

E-vitamin

Fogyasszon brokkolit, diót, szójababot, kelbimbót, spenótot és tojást. Sokan azt hiszik, hogy az E-vitamint kivonja az életből a hő, ezért helyesebb nyersen vagy enyhén párolva fogyasztani a zöldségféléket.

C-vitamin

Megtalálható a citrusfélékben és az ezekből facsart lében, a kiwiben, az eperben, a fekete áfonyában, a paradicsomban és a zöldpaprikában.

B-vitamin

A B1-vitamin megtalálható a teljes kiőrlésű lisztből készített termékekben és a zöldleveles zöldségekben; a B2-vitamin a tojásban, a májban a tejben és a sajtban; a B3-vitamin a fehérjében gazdag élelmiszerekben, így a húsban, a májban és a földimogyoróban; a B5-vitamin a csirkehúsban, a tojásban, a marhahúsban és a brokkoliban.

A B6-vitamin beszerezhető a halból, a csirkehúsból és a teljes kiőrlésű gabonapelyhekből; a B9-vitamin a friss gyümölcsből, az élesztőből és a májból, míg a B12-vitamin a halból, a tejtermékekből, a húsból és az élesztőből.

Címlapról ajánljuk
Már itthon is megvásárolható egy új eszköz, ami nagyon hasznos a cukorbetegeknek

Már itthon is megvásárolható egy új eszköz, ami nagyon hasznos a cukorbetegeknek

A szenzor a könnyen megoldható beültetést követően folyamatosan adatokat szolgáltat arról, hogy pontosan mennyi glükóz van a szervezetben. Kis János Tibor diabetológus szakorvos az InfoRádióban elmondta: az ujjbegyes méréssel szemben az okostelefonnal összekapcsolható szenzor 1–5 percenként mér, és naponta 288–1440 eredményt mutat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×