eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Rossz hírünk van: napi négy sör vakságot okozhat

Napi négy sör elfogyasztása nem csupán hatalmas has kialakulásához vezethet, de károsíthatja a látás, és jelentősen növeli az időskori makula degeneráció kialakulásának veszélyét - derült ki egy ausztrál kutatásból.

Azoknál a hatvanas éveikben járó férfiaknál, akik keményen isznak, hatszorosára nő az időskori makula degeneráció legsúlyosabb formája kialakulásának veszélye - állapították meg melbourne-i kutatók.

A makula degeneráció a 65 évesnél idősebb emberek között a vakság vezető oka; a makula a szem ideghártyájának - a retinának - az éleslátásért és a központi látásért felelős szerve.

A kór kialakulását eddig genetikai okokkal és a dohányzással hozták összefüggésbe, az alkohol hatását az Elaine Chong vezette kutatás mutatta ki, amelynek során hosszabb ideig vizsgáltak 7000 embert.

Kiderült, hogy annál, aki napi négy adag alkoholnál többet fogyaszt, háromszorosára nő a kór kialakulásának esélye, a sörbarátok viszont még nagyobb veszélyben vannak: náluk ez az arány hatszoros. Ez azonban csak a férfiakra igaz - a nőknél nem találtak hasonló összefüggést.

Chong abban látja a magyarázatot, hogy az alkohol valószínűleg növeli a retina oxidatív stresszét - ez a szervezet sejtjeiben a szabad gyökök hatására bekövetkező változás. "Az alkohol neurotoxin, amely nagy koncentrációban károsíthatja a retinát - ez vezethet a betegséghez" - hangsúlyozta a kutató, aki szerint az sincs kizárva, hogy mivel azok, akik isznak, nagyobb valószínűséggel dohányoznak is, ez okozza a nagyobb veszélyt.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×