eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

A trükkös orchideák becsapják a darazsakat

Az orchideák a megtévesztés mesterei - ha a beporzásukról van szó, a legkülönbözőbb trükköket vetik be, hogy magukhoz csalogassák a rovarokat. Egy német kutatócsoport még a szokásosnál is meglepőbb, kettős trükköt leplezett le.

Az ulmi egyetem osztrák-német kutatócsapata az Európában is honos széleslevelű nőszőfűt figyelte meg, amelyet szinte kizárólag darazsak poroznak be, méheket vagy dongókat alig találni a virágokon.
Ennek oka, hogy a nőszőfű kémiai jelek segítségével úgy tesz, mintha hernyók dézsmálnák. A kövér zsákmány reményében rászálló darazsak állati kosztra ugyan nem bukkannak, de a virág édes nektárral jutalmazza a beporzást, így több tövet is szívesen felkeresnek - írják a kutatók.

Régóta ismeretes, hogy egyes növények bizonyos illatanyagokat bocsátanak ki, ha megsérülnek, például amikor hernyók lepik el őket. Ezek az illatok pedig odavonzzák a darazsakat.

A széleslevelű nőszőfűnél a kutatók hét illatanyagot mutattak ki, amelyek a kecskedarázs és a német darázs csápjaiban elektrofiziológiás reakciót váltottak ki.

A kutatók bebizonyították, hogy nem a vizuális inger, hanem egyértelműen az illat az, amely odacsábítja a darazsakat a virághoz.

A következő kérdés az, hogy fel lehet-e használni az illatanyagokat egy darázscsapda előállításához - a válaszon már dolgoznak a kutatók.

Címlapról ajánljuk
Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

A szabályozás területén megindult fejlődés Európa és Magyarország számára is kiemelten fontos, csak ez teremti meg a lehetőséget a gyermekek szexuális kizsákmányolásának feltárásához, és teszi lehetővé a gyermekek védelmét az online térben – mondta Varga Árpád, az NMHH gyermekvédelmi főosztályának elemzője.

Szuperhatalmak versengenek egymással azért, ami egyre keresettebb az egész világon

Rengetegféle chipet gyártanak világszerte, amelyek még inkább kompatibilisebbek azokkal a felhasználási területekkel, ahol félvezetőket használnak – mondta az InfoRádióban a chipek jelentőségéről és egyre hangsúlyosabb szerepéről elemzést író Tasnádi Zsombor. Arról is beszélt, hogy a legmodernebb chipeket a hadiipar is beveti, rakétarendszerek vezérléséhez használják.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×