eur:
389.13
usd:
361.78
bux:
68882.55
2024. május 8. szerda Mihály

Vége a házhoz szállított nápolyi pizzának?

Olaszország azzal a kéréssel fordult az Európai Unióhoz, hogy nyilvánítsa a nápolyi pizzát "garantáltan hagyományos specialitásnak". Ha Brüsszel rábólint a kérésre, az azt is jelenti, hogy a nápolyi pizzát csak készítése helyszínén lehet elfogyasztani.

A nápolyi pizza levédését kérte Olaszország az Európai Uniótól, melynek fél éven belül meg kell tennie észrevételeit. Ha minden az olaszok tervei szerint alakul, az év végére annak, aki ezt a márkát akarja használni, szigorúan be kell tartania készítésének minden szabályát.

A szabályok meglehetősen szigorúak. Tartalmazzák többek között, hogy milyen arányban szabad alkalmazni a nyersanyagokat (2 kg liszt, 1 liter víz, 50-55 gramm só, 3 gramm sörélesztő), hogy a tésztát alacsony forgási sebességű keverővel legalább 20 percig kell összedolgozni.

Az első kelesztés 2 óra, majd az egyenként 180-250 grammos daraboknak további 4-6 órát kell pihenniük. A szabály azt is előírja, hogy a pizza átmérője nem lehet több 35 cm-nél, hogy vastagsága a közepén maximum 0,3 cm-es, a szélein 1-2 centis lehet és ennek peremet kell alkotnia. Erre került a 80 grammnyi lehámozott, zúzott paradicsom és olívaolaj. Sütni csak fával fűtött kemencében lehet, 60-90 másodpercig 485 fokon.

Csak helyben fogyasztható, ha más árusítja, vagy máshol eszik, márkanévként már nem használható. Így a szurkolók, akik megszokták, hogy a meccset közösen, pizzapartival egybekötve nézik, csak "közönséges pizzát" fogyaszthatnak".

A pizza története több mint ezer éves. A kifejezés először 997-ben jelent meg a Codex Cajetanusban. Ezzel fizették egy malom bérleti díját. Nagyon finom lisztből, paradicsom nélkül készült. Miután Kolumbusz felfedezte e zöldséget és behozta Európába, és az megjelent Nápolyban is, a 17. századtól kezdve ízesítette a pizzát. Kedvelői között volt Bourbon Ferdinánd király is.

Továbbfejlesztett változata, a marinara, 1734-ben született. Erre a paradicsomon kívül bivalymozzarella, friss bazsalikom, majoranna és fokhagyma is került.

Címlapról ajánljuk

Salát Gergely: Hszi Csin-ping látogatása Magyarország Kína melletti markáns kiállását is jutalmazza

A kínaiak a fő világpolitikai stratégiája most a saját mozgástér bővítése, és a jövőben a többpólusú világrend kialakítása – mondta Salát Gergely, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt a kínai elnök látogatásának jelentőségéről, a pekingi diplomácia módszereiről, a küldöttség összetételéről és az orosz–kínai viszonyról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
Megmaradt az ötnapos tőzsdei győzelmi sorozat a tengerentúlon

Megmaradt az ötnapos tőzsdei győzelmi sorozat a tengerentúlon

Gazdasági adatok tekintetében ma Németországból érkeztek fontos számok az ipar kilátásaival kapcsolatban, ezen kívül megjött az európai kiskereskedelmi adat is, illetve a hazai kiskereskedelmi számok is. Tegnap kimondottan jó hangulatban zajlott a kereskedés a tőzsdéken, nagyot tudott a hazai piacon ralizni az OTP. A magyar tőzsdén a Richter volt a legjobban teljesítő nagypapír, emellett pedig kitartott a tegnapi széleskörű optimizmus a piacokon, a vezető európai részvényindexek ezúttal is határozott pluszban álltak meg, míg Amerikában óvatos emelkedést láthattunk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×