eur:
389.52
usd:
361.85
bux:
0
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

"Nem jelenthet politikai előnyt a másság vállalása"

Nem jelenthet egyik politikai oldalon sem egyértelmű előnyt a másság vállalása Magyarországon - vélekednek szakértők annak kapcsán, hogy a magyar kormány egyik tagja bejelentette: homoszexuális.

Egy baloldali politikusnak megbocsáthatják - amellett, hogy különcként tekintenek rá -, míg egy jobboldalinak politikai karrierje azonnali végét jelentheti, ha kiderül, hogy meleg - mondta Kiszelly Zoltán politológus.

A korábbi magyar példa, az SZDSZ-es Ungár Klára esete azt mutatja, hogy nem lehet politikai tőkét kovácsolni a melegség felvállalásával - még a liberális oldalon sem. A homoszexuális politikust a választók és a párttársak gyakorlatilag egyformán ítélhetik meg. Fontos azonban az is, hogy szabad akaratából dönt-e úgy, hogy felvállalja ezt, vagy egy lelepleződést szeretne megelőzni - tette hozzá.

A homoszexualitás tabutéma a magyar társadalomban és a politikában is: eddig a politikusok ódzkodtak attól, hogy magánéletüket politikai eszközként használják fel, ennek oka az lehet, hogy mind a két oldalon vannak érintettek - mutatott rá Kiszelly Zoltán.

Takács Judit, az MTA Szociológiai Kutatóintézetének munkatársa úgy vélte: korábban Hollandia volt egyfajta példa a homoszexuálisok jogainak kiteljesítésére, ma már azonban az erősen katolikus Spanyolországban is házasodhatnak a melegek.

Ugyanakkor még mindig megvan az esélye annak, hogy ha egy politikus felvállalja másságát, akkor céltáblává teszi magát, a másik oldalon azonban akár szavazókat is nyerhet a melegek körében - vélekedett.

A szociológus úgy vélte, hogy amíg a törvényi szabályozás nem változik, addig a társadalom sem lesz nyitottabb ebben a kérdésben.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×