eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Nyitókép: Unsplash.com

Egy vagyon menekült meg - újabb ingatlanos csalás, erre kell figyelni

A rendőrség bemutatott egy esetet, amelyben egy korábbi esetleírásuk nyomán lett gyans egy több százezer eurós ügylet egy magyar férfiek.

Az összefoglaló szerint egy cégtulajdonos 2022 szeptemberében megbízott egy ingatlanközvetítő irodát, hogy értékesítse cégének ingatlanát. A közvetítő 2023. június 7-én értesítette a férfit, hogy egy izraeli gazdasági társaságtól 1 millió 900 ezer eurós ajánlat érkezett. Ezt a tulajdonos elfogadta, majd az izraeli fél részéről egy nő személyes egyeztetésre hívta Rómába az eladót. Az üzleti találkozón a nő mellett az állítólagos izraeli cég képviselőjének a felesége is jelen volt, aki

még jövedelmezőbb ajánlatot tett; azt állította, hogy az ingatlanra tudnak olyan vásárlót, akinek 2,5 millió euróért tovább tudják értékesíteni.

Ők az ügyletért cserébe közvetítői díjat kérnek 200 ezer euró – mintegy 75 millió forint – értékben.

Az ajánlatot a magyar cégtulajdonos elfogadta, külföldi partnerei pedig arra kérték, hogy a szerződéskötés előtt mutasson be 200 ezer eurót, hogy ellenőrizni tudják, a férfinek valóban rendelkezésére áll ekkora összeg. A felek a pénz bemutatására az újabb találkozót egy budapesti hotelben beszélték meg, az időpontot június 26-ára egyeztették.

A két nő a kitűzött napon meg is jelent a szállodában, azonban a cég tulajdonosára hiába vártak. A férfi okkal hátrált ki az ügyletből, ugyanis a római út után gyanút fogott. Az interneten böngészve rátalált egy rendőrségi hírre, melyben a rip-deal csalás elkövetői ugyanazt a sémát használták, amit tárgyalópartnereitől is tapasztalt az ajánlattétel során. Gyanújával a budapesti rendőrökhöz fordult, akik

a férfi helyett a megbeszélt helyszínen várták az elkövetőt, vagy elkövetőket.

A BRFK Gazdasági Bűnözés Elleni Főosztály nyomozóinak a találkozó előtt nem állt rendelkezésükre konkrét információ a hotelbe érkező csalókról, így az azonosítás a nyomozókra hárult. A rendőröknek sikerült kiszűrni a szállodába érkezők közül a feltételezett elkövetőket, egy szerb és egy bolgár állampolgárságú nőt. A 25 és a 39 éves párosnál tipikusan a rip-deal módszerhez szükséges kellékek voltak: ragasztószalag, olló, talpas boríték, filctoll, gumiszalagok.

A rip-deal csalásoknál ezeket az eszközöket akkor alkalmazzák, amikor a sértett bemutatja a fedezetre szánt pénzt, melyet annak biztosítása érdekében kötegekbe helyeznek, és gumiszalaggal összekötik őket. Ezután a teljes összeget talpas borítékba helyezik, amelyet ragasztószalaggal betekernek, sok esetben a külsejét filctollal is aláírják a jelenlévők.

A csomagot ezt követően a csalók egy ugyanolyan, előre elkészített pakkal cserélik ki, így a gyanútlan tárgyalópartnerhez üres papírlapokkal teli csomag kerül vissza.

Sokszor az átvert sértett aláírásmintáját előre megszerzik a csalók, akár egy előszerződés aláírását használva, de a cégvezetők kézjegyeit olykor az interneten elérhető nyilvános dokumentumokról is le tudják másolni. A csere után az elkövetők rendszerint megnyugtatják áldozatukat, hogy megelégednek a pénz bemutatásával, azt elég az üzlet létrejötte után átadni, majd sietve távoznak. Az átvert fél a csalást csak akkor veszi észre, amikor felnyitja a hozzá került csomagot.

A rendőrök a hotelben intézkedtek a két nővel szemben, akiknél pontosan ilyen előre elkészített, üres papírlapokkal teli – jelen esetben aláíratlan – csomagot találtak. A gyanú szerint a rip-deal módszert alkalmazva akarták kicsalni a cégtulajdonostól a bemutatásra vitt 200 ezer eurót.

Forrés: police.hu
Forrés: police.hu

A 25 éves szerb és a 39 éves bolgár állampolgárságú nőket elfogásukat követően a Budapesti Rendőr-főkapitányság gazdasági nyomozói csalás bűntett kísérlet miatt hallgatták ki gyanúsítottként és előterjesztést tettek letartóztatásuk indítványozására. A szerb nőt – akinél elfogásakor nem voltak ott az okmányai – a nyomozók közokirat-hamisítás bűntettével is gyanúsítják, mivel az eljárás során hamis személyi adatokat adott meg. A nyomozók a nő valós személyazonosságát kihallgatásakor megállapították.​

Címlapról ajánljuk
Polgár Csaba: a megelőzés, a szűrések és a daganatellenes oltások is nagyon fontosak

Polgár Csaba: a megelőzés, a szűrések és a daganatellenes oltások is nagyon fontosak

A koronavírus-járvány utóhatásaként sokkal kevesebben járnak szűrővizsgálatokra, mint a pandémia előtt, ezért átfogó kampányra lenne szükség, hiszen a népbetegségek megelőzhetők - mondta az InfoRádióban az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója. Polgár Csaba professzor kardiológus és gyermekgyógyász kollégáival együtt több vidéki fórumon tart előadást erről.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×