eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Nyitókép: Pixabay

Döntött a bíróság a mórahalmi makettpark ügyében, van, aki fellélegezhet

Elsőfokú ítélet hozott szerdán a Szegedi Törvényszék a mórahalmi makettpark ügyében, a vádlottakat különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás kísérletében mondták ki bűnösnek felbujtóként, közvetett tettesként, illetve bűnsegédként.

Az ügy elsőrendű vádlottját, a Szeviép Zrt. egyik korábbi tulajdonosát és vezetőjét, valamint a másodrendű vádlottat, a turisztikai attrakció ötletgazdáját egyaránt két év - öt évre felfüggesztett - börtönbüntetéssel sújtotta a bíróság. A projektvezetőként dolgozó harmadrendű vádlottra, aki közvetve résztulajdonos volt a pályázó cégben és korábban a generálkivitelezést végző vállalkozásban, és emellett ügyvezetőként irányította a műszaki ellenőrzést végző kft.-t is, egy év hat hónap - négy évre felfüggesztett - börtönbüntetést szabott ki a törvényszék.

A generálkivitelezést végző cég vezetője, a negyedrendű vádlott egy év tíz hónap, a projektben műszaki ellenőrként közreműködő ötödrendű vádlott egy év egy hónap szintén felfüggesztett börtönbüntetést kapott.

A másod- és negyedrendű vádlottakat négy, illetve három évre eltiltották a gazdálkodó szervezet vezetője foglalkozástól. Az elsőrendű vádlottal szemben 12 millió, a másodrendű vádlottal szemben 4 millió, a harmadrendű vádlottal szemben 400 ezer forint pénzbüntetést is kiszabtak.

Az első- és a másodrendű vádlott közösen elhatározták, hogy a történelmi Magyarország területén 1910-ben álló, ötven fontos műemléket 1:25-ös méretaránnyal bemutató makettparkot alakítanak ki. A másodrendű vádlott vezette cég pályázatot nyújtott be, a támogatási szerződést 2010 októberében kötötték meg, a Dél-Alföldön indult nagy összegű turisztikai beruházások közül ez a projekt kapta a legmagasabb - 85 százalékos - támogatást.

A beruházás során a generálkivitelezői és a műszaki ellenőri tevékenységet a vádlottak befolyása, illetve irányítása alatt álló gazdasági társaságok végezték. A projekt összköltsége 648 millió forint volt, a cég 15 százalékos önerő biztosítása mellett, 550 millió forint vissza nem térítendő uniós és hazai támogatásiból kívánta megvalósítani.

A vádlottak a kivitelezés kezdetétől folyamatosan finanszírozási gondokkal küzdöttek, az önerő meglétét is úgy igazolták, hogy az összeget a pályázat menedzselését, illetve a projekt pénzügyi irányítását végző elsőrendű vádlott

egy napra utalta át az erre a célra fenntartott bankszámlára.

A likviditási problémák áthidalásáért és a minél nagyobb összegű támogatás lehívásáért a vádlottak elhatározták, hogy a kivitelezés folyamán benyújtandó kifizetési kérelmekben el nem készült maketteket és munkálatokat jelentenek majd készre.

A vádlottak mindvégig tisztában voltak a kivitelezés tényleges állásával, azzal, hogy a kifizetési kérelmekben teljesítettként megjelölt makettek egy része nem vagy csak silány minőségben készült el. A támogatás mielőbbi megszerzéséért az Országház és a budai Vár makettjét jelentősen túlárazták.

A vádlottak 2014 júniusáig több mint 512 millió forint előleget kaptak, illetve támogatást kértek. Az ellenőrzéseknél tapasztalt szabálytalanságok miatt végül 436 millió forintot fizettek ki nekik.

Bár a park alkalmatlan volt a látogatók fogadására, több makett sérült volt, illetve ellenőrzéskor nem volt a helyszínen, a vádlottak 2014. március 31. a projektet készre jelentették. A céget ezért a kifizetett összeg visszafizetésére kötelezték.

A 436 millió forintból végrehajtási eljárás során csupán alig 50 millió forint térült meg.

A csaknem három évig tartó bírósági eljárás során a vádlottak a többi között azzal védekeztek: a projektet meg akarták valósítani, a megszerzett támogatást arra használták föl, hogy a park és a makettek elkészüljenek. Hangsúlyozták a beruházásnál nem tűnt el pénz, a park minden nehézség ellenére - bár késve - elkészült, közmegelégedésre működött, 2015-ben és 2016-ban pedig 20-20 ezer látogatót fogadott.

A bíróság a másodrendű vádlottat elmarasztalta egy a beruházáshoz kötődő ingatlan-adásvétel miatt is, amelynél mintegy 15 millió forint áfát szabálytalanul vont le.

Gaudi Tibor tanácsvezető bíró az indoklásnál hangsúlyozta, a bíróság a büntetés kiszabásánál az eljárás elhúzódása és az időmúlás mellett figyelembe vette, hogy a vádlottak szándéka a projekt megvalósítására irányult, hogy a makettpark, ha nem is a vállalt minőségben, de elkészült, a bűncselekmény pedig kísérleti szakban maradt. Így elegendőnek látták felfüggesztett büntetés kiszabását.

Az ügyészség, a vádlottak és a védők három munkanap gondolkodási időt tartottak fenn az esetleges fellebbezés bejelentésére.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×