eur:
394.13
usd:
365.33
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta
Nyitókép: Magyarország Ügyészsége

Hihetetlenül pofátlan módon jutottak állami tízmilliókhoz

A Kaposvári Járási Ügyészség különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette és más bűncselekmények miatt egyezségkötés alapján emelt vádat azzal a negyvenes éveiben járó budapesti férfival és somogyi társával szemben, akik színleg létrehozott üzemek után igényeltek jelentős összegű pályázati pénzeket Somogyban.

A vádlottak szociális szövetkezetek vezetőiként nyújtottak be pályázatokat egy brikettáló, illetve egy zöldségfeldolgozó üzem létrehozására. A pályázat feltétele volt az is, hogy a vádlottak által irányított szövetkezeteknek az üzemek létrehozása után huzamosabb ideig meghatározott foglalkoztatotti létszámot kell fenntartaniuk – ismerteti közleményében a Somogy Megyei Főügyészség.

A vádlottak azért, hogy az utófinanszírozott pályázatok támogatási összegét megszerezzék, színleg működtetni kezdték a szövetkezeteket, ezért „papíron” munkavállalókat alkalmaztak, ugyanakkor az üzem kialakítása érdekében tényleges lépéseket nem tettek. Így a működési engedélyeket nem szerezték be, a telephelyen víz nem volt, illetve az áramhálózat bővítésére is késedelmesen került sor. A vádlottak emellett igyekeztek a tárgyi eszköz beszerzéseiket is úgy feltüntetni, hogy azok megfeleljenek a kiírási feltételeknek, ezért valótlan tartalmú árajánlatokat szereztek be.

A vádlottak ilyen módon több mint 60 millió forint összegű pályázati forráshoz jutottak hozzá, mielőtt a Nemzeti Adó- és Vámhivatal nyomozói felderítették volna az esetet.

A nyomozás során a Kaposvári Járási Ügyészség ügyészei – élve a Büntetőeljárási törvény adta lehetőséggel – egyezséget kötöttek a vádlottakkal, akik a kedvezőbb büntetés érdekében beismerték az általuk elkövetett bűncselekményeket, és

teljes egészében megtérítették az állami költségvetésnek okozott jelentős összegű kárt.

Az ügyészség a Kaposvári Járásbíróságra benyújtott vádiratában indítványt tett a vádlottakkal kötött egyezség jóváhagyására, mely alapján a két férfival szemben a bíróság felfüggesztett börtönbüntetést szabhat ki.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×