eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Prison Cell Bars - Black and White
Nyitókép: DanHenson1/Getty Images

Budapesti ukrán diplomata megölésével fenyegetőzött egy bölcsész

Mert nem tarthatta meg az előadását. Egyéves, felfüggesztett szabadságvesztésre ítélték.

A Központi Nyomozó Főügyészség 2021. februárjában emelt vádat egy bölcsész kutató foglalkozású, középkorú férfival szemben. Ukrajna budapesti nagykövetségéről előadás tartására kérték fel a vádlottat, az ukrán diplomácia megszervezésének 100 éves évfordulójára tartandó megemlékezésen. A vádlott előzetesen előterjesztette előadásának tervezetét, azonban a diplomáciai képviseletről azt közölték vele, hogy azt témaválasztására tekintettel egy későbbi nyelvészeti konferencián adja elő – írja közleményében a Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség.

Az előadás elutasítása miatt a vádlott 2019. február 1-jén – majd öt nappal később megismételve – e-mail-ben ukrán nyelven levelet intézett a nagykövetséghez, amelyben az őt ért szakmai megbecsültségét sértő igazságtalanságra hivatkozással, Ukrajna Magyarországon szolgálatot teljesítő I. osztályú titkárát, diplomatáját, annak megölésével fenyegette meg.

A Fővárosi Törvényszék 2021. augusztus 31-én kihirdetett elsőfokú ítéletével a vádlottat bűnösnek mondta ki nemzetközileg védett személy elleni erőszak bűntettében, amelyért őt 3 hónapi, végrehajtásában 1 évi próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte.

E határozat ellen az ügyész súlyosabb büntetés kiszabásáért, a vádlott és védője felmentésért fellebbeztek.

A Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség másodfokú indítványával kezdeményezte a Fővárosi Ítélőtáblánál, hogy a vádlott elbírált bűncselekményét minősítse emberölés bűntette előkészületének és vele szemben szabjon ki felemelt tartamú és hosszabb próbaidejű büntetést és rendelje el a vádlott pártfogói felügyeletét is.

A Fővárosi Ítélőtábla 2022. március 3-án kihirdetett ítéletével a fellebbviteli főügyészség indítványával egyetértve a vádlottat bűnösnek mondta ki emberölés előkészületének bűntettében és vele szemben a szabadságvesztést 1 évre súlyosította, a végrehajtást pedig 2 évi próbaidőre felfüggesztette.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×