eur:
389.26
usd:
362.99
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Nyitókép: Nemzeti Adó- és Vámhivatal/Facebook

Bűnözői csoportot kapcsoltak le a rendőrök – videó

A költségvetésnek összesen 820 millió forint kárt okozó bűnözői csoport 20 tagját hallgatták ki gyanúsítottként, a három irányító már letartóztatásban van.

A gyanú szerint a bűnszervezet egy többszintű, bonyolult cégláncolatot működtetett, kiterjedt alvállalkozói hálóval. Ezen a szinten a cégek valódi tevékenységet nem végeztek, a szükséges technikai és személyi háttérrel sem rendelkeztek, élükön egytől egyig külföldi strómanok ültek. A ténylegesen a szervezet más szintjein dolgozó munkavállalókat névleg ide jelentették be, és az adót, valamint a járulékokat nem fizették meg utánuk.

A kamucégek fiktív szolgáltatásairól kiállított számlák ellenértéke is a fővállalkozóknál landolt, akik a nettó munkabérek kifizetése után maradó összeget – az áfa megfizetése nélkül – készpénzben osztották szét maguk között. Ezzel a módszerrel összesen 820 millió forint kárt okoztak a költségvetésnek – olvasható a Nemzeti Adó- és Vámhivatal sajtóközleményében.

A bűnszervezet felszámolására szervezett 26 helyszínes akcióban összesen 66 nyomozó, járőr, revizor és informatikus vett részt. A nyomozók 20 gyanúsítottat állítottak elő és hallgattak ki, köztük a bűnszervezet 3 fő irányítóját, akik letartóztatását a bíróság el is rendelte, így ők már biztosan rács mögött várják a karácsonyt.

A költségvetésnek okozott kár megtérülésére a nyomozók csaknem 800 millió forint értékű vagyont biztosítottak: 18 ingatlant, 39 gépjárművet, céges tárgyi eszközöket, vevőköveteléseket és számlapénzeket foglaltak le vagy vettek zár alá.

A nyomozás különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó, bűnszervezetben, üzletszerűen elkövetett költségvetési csalás miatt folyik. Az elkövetők tettükért akár 20 év szabadságvesztést is kaphatnak.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×