eur:
394.2
usd:
365.02
bux:
65570.08
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Cellafolyosó a berlini Hohenschönhausen börtönmúzeumban 2019. július 7-én. Az épület a második világháborút követően, 1946-ban a szovjet megszállási övezet központi börtönévé vált, majd 1951-ben az NDK Állambiztonsági Minisztériumának állambiztonsági szolgálata, a Stasi átvette és kibővítette. A szovjet mintára kiépített államhatalom vélt ellenségeinek tartott politikai foglyok ezreit hallgatták ki és tartották fogva az épületegyüttes falai között 1989-ig. A vasfüggöny lehullása után pár évvel, 1994-ben nyilvánították emlékműnek, jórészt eredeti állapotukban megőrizve a berendezéseket, hogy a látogatók hiteles képet kapjanak az egykor hírhedt intézményről.
Nyitókép: MTI/EPA/Jens Schlüter

Öregemberként szabadulhat a börtönből a dabasi haramia - ha szabadulhat

Legkorábban 74 évesen szabadulhat a dabasi gyilkosság elkövetője - közölte a táblabírósági ítéletet ismertetve a Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség helyettes vezetője hétfőn.

Dávid Lajos közleményében felidézte: a Pest Megyei Főügyészség 2019 tavaszán emelt vádat egy középkorú férfi ellen, aki 2018. március elején bement egy Dabason lakó 70 éves nő házába azért, hogy tőle pénzt szerezzen. A férfi ütlegelni kezdte az ismerősét, majd a súlyosan sérült és földre került nőt összekötözte. Ezután a lakásban felkutatta a sértett pénzét és csaknem 1,7 millió forinttal távozott. Az idős, önmentésre képtelen nő a padlón fekve életét vesztette, holttestét másnap találták meg rokonai.

Az ügyben a Budapest Környéki Törvényszék a férfit 2020. január 17-én első fokon bűnösnek mondta ki nyereségvágyból, különös kegyetlenséggel és a bűncselekmény elhárítására idős koránál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett emberölés bűntettében. Ezért fegyházban végrehajtandó, életfogytig tartó szabadságvesztésre és 10 év közügyektől eltiltásra ítélte azzal, hogy a büntetéséből legkorábban 30 év elteltével bocsátható feltételes szabadságra.

A Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség indítványával egyetértve ezt az életfogytig tartó szabadságvesztést hagyta helyben a Fővárosi Ítélőtábla 2020. december 10-én, amikor másodfokú ítéletet hirdetett az ügyben - tartalmazza az ügyészségi közlemény.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
Korrigál a forint

Korrigál a forint

Csütörtökön kezdetben az euróval és a dollárral szemben is gyengült a forint, utóbbival szemben nagyobb mértékben, később azonban valamelyest korrigált a magyar fizetőeszköz. Ma megjelent a Magyar Nemzeti Bank Inflációs jelentése, amelyben többek között azt írták, hogy a forint gyengélkedése és a szolgáltató cégek visszatekintő árindexálása is hozzájárul ahhoz, hogy a 3%-os inflációs  célt csak 2025-ben éri el a jegybank.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×