A káposzta a Bocuse d'Or magyar döntőjének plusz alkotóeleme - derült ki a verseny hivatalos, keddi megnyitóján tartott sorsolás után. A versenyt szerdán rendezik meg a Sirha Nemzetközi Élelmiszeripari és HoRaCe szakkiállítás keretében.
Hamvas Zoltán, a Bocuse d'Or Akadémia és a Sirha Budapest elnöke az MTI-nek elmondta, a verseny előtt mind a hat csapattal átnézték még egyszer a szabályzatot, pontosították a részleteket is. Majd a sorsolást követően a versenyzők bevásároltak a METRO standján kialakított piacon a másnapi fogásokhoz szükséges friss alapanyagokból, zöldségekből, gyümölcsökből.
A Bocuse d'Or egyre nagyobb hangsúlyt fektet a környezetvédelemre is.
Idén először különdíjjal jutalmazzák azt a csapatot, amelyik leginkább környezettudatosan készíti el a versenyfogásokat.
"A zsűri szigorúan figyelni fogja, ki mennyi műanyagot, vákuumzacskót, fóliát vagy papírt pocsékol el, ki milyen tisztítószereket, vegyszereket használ. Ez bele fog számítani a konyhai pontokba is" - mondta el Hamvas Zoltán.
A Bocuse d'Or magyarországi döntőjének győztese képviseli majd az országot a világ legjelentősebb szakácsversenyének májusi európai döntőjén Tallinnban.
A Bocuse d'Or versenyek két témája közül a hús idén a fürj és a kacsamáj, a másik téma a hal, amely a budapesti versenyen a pisztráng lesz. Az egyes témákhoz választott élelmiszerek Tallinnban még változhatnak.
A Bocuse d'Or selejtezőjét jelentős előnnyel Veres István nyerte, második helyen Palágyi Eszter, a harmadikon pedig Haraszti Zsolt végzett.
A verseny történetében először
két olyan séf szerepel az első két helyen, aki jelenleg vagy a közelmúltban Michelin-csillagos étterem konyháját vezette.
A döntő további három résztvevője között van Csik Gábor, Huszár Tibor és Kelemen Roland.