eur:
391.94
usd:
366.68
bux:
0
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma
Bíró Lajos, a Bock Bisztró séfje előadást tart 2016. október 4-én a Gastronomika elnevezésű gasztronómiai kongresszuson San Sebastianban, ahol ebben az évben Magyarország a díszvendég Törökország mellett.
Nyitókép: MTI Fotó: Balogh Zoltán

Bíró Lajos: felnőttek a fiatal sztárséfek, mégis hiányzik az utánpótlás

A vezető magyar szakácsoknak már nem kell szégyenkezniük külföldön, sokan nemzetközi szinten is megállják a helyüket – mondta Bíró Lajos séf az InfoRádióban. A szakember szerint a hazai vendéglátás egyes szegmenseiben, ettől függetlenül, még mindig komoly hiányosságok tapasztalhatók, amit az oktatás újjászervezésével lehetne orvosolni.

Bíró Lajos most megjelent, A disznót`Ortól a Bocuse d`Orig! - Magyar konyha pimaszul című kötete egy korrajz, amelyben 1971-től, négyszer tíz évre elosztva, az adott kor divatételei lettek újragondolva kétszer-háromszor-négyszer, akár ötször is – ismertette Bíró Lajos. A séf azt vallja, hogy az a vendéglős,

aki csal és átvágja a vendéget, rendkívül primitív és buta,

ugyanis egyáltalán nincsen rákényszerítve, mint az előző rendszerben, hogy simlizzen.

Mint fogalmazott, régen azért hamisították például a borjút – sertésszűzből vagy pulykacombból –, mert egyszerűen nem volt beszerezhető, és sok esetben működött is, mert a vendégek el akartak hinni, hogy valóban azt esznek.

A szakember úgy véli, idehaza a gasztronómia oktatásában lenne égető szükség változtatásokra, miután hiába szajkózzák a fontosságát, továbbra is nagyon rossz minőségű. Csak akkor fog megváltozni, nézve a külföldi példákat, ha az állam nagyon sok pénzt belerak. A vendéglátóipar szereplőinek oktatása ugyanis nagyon komoly anyagi ráfordítást igényel, elsősorban az alapanyagok miatt.

Rengeteg és drága alapanyagot kell elhasználni ahhoz, hogy a fiatalok elsajátítsák a szakmát:

meg kell tanulniuk, hogy hogyan kell elkészíteni egy kagylót, egy rákot, vagy például hogyan kell megsütni egy steaket – sorolta Bíró Lajos. A Michelin-csillagos éttermekben azonban nincs arra idő, hogy foglalkozzanak a fiatalokkal, ráadásul a sztázsolási lehetőségek sem adottak, ami a séf reményei szerint idővel megváltozik.

Bíró Lajos megjegyezte,

van egy réteg, Széll Tamásék korosztálya, Varju “Vili” Viktor, Sárközi Ákos, Győrffy Árpád, Ádám Csaba, Bicsár Attila, aki már bárhol a világon megállja a helyét,

vagyis nem kell szégyenkeznünk, és állandóan hanyatt esni a csodálkozástól, hogy külföldön mit tudnak, mert már mi is tudjuk.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Sárkány, Krokodil és Ragyogás – ezek lehetnek a pusztító izraeli bosszúállók

Sárkány, Krokodil és Ragyogás – ezek lehetnek a pusztító izraeli bosszúállók

Izrael bejelentette, hogy nem hagyja válasz nélkül Irán tömeges drón- és rakétatámadását. Dél-Libanonban már meg is ölték a Hezbollah néhány fontos parancsnokát, de lehet, hogy Jeruzsálemben ennyivel nem fogják beérni. Szakértők most azt találgatják, vajon hogyan vághatna vissza Izrael a határaitól több mint ezer kilométerre lévő Iránnak.

Vágujhelyi Ferenc az Arénában: mostantól azonnal fellép a NAV az önrevízióval visszaélők ellen

Az önrevízióval visszaélők csalárd gazdálkodása miatt versenyelőnyre tesznek szert a becsületes gazdálkodókkal szemben, és ezt nem tudjuk megengedni – mondta Vágujhelyi Ferenc, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt az szja-bevalllásokról, az eÁFA-rendszer előnyeiről, az idén kiemelten ellenőrzött területekről és arról is, hogy az adóhatósági büntetés miért hatékonyabb, mint a büntetőeljárási szankció.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×