eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Nyitókép: Pixabay.com

Kis változtatással a hagyományos ételek is elkészíthetők jó minőségben

Korrajznak tartja A disznót`Ortól a Bocuse d`Orig! – Magyar konyha pimaszul című legújabb kötetét Bíró Lajos séf. A könyv a magyar vendéglátás és ételkészítés fejlődését, változását mutatja be a hatvanas évektől egészen napjainkig. A kötetben Bíró Lajos egyúttal tovább is gondolja a hagyományos fogásokat.

Kis változtatásokkal a hagyományos ételek is elkészíthetők jó minőségben és újragondolhatók – emelte ki Bíró Lajos séf, aki azt vallja, ahhoz, hogy ehhez meg kell tudni főzni az „eredetit” is. „Csak ugye annyit csinálunk, hogy jobb minőségű alapanyaggal dolgozunk – hangsúlyozta. – Másrészt a tálalással is lehet variálni, hiszen ha másképp rakom a tányérra, megint más dolog jön ki belőle.”

A séf azt reméli, hogy a fiatalabb korosztályt is megszólítja a kötettel, és hogy ezáltal képesek lehetnek az egyikből-másikból építkezni, elkészítve az eredetit, majd abból kis változtatással egy modernebb változtat, és így tovább, mindig egy lépcsővel továbblépve. „A két világháború közötti polgári konyhát ezen a szinten lehetne megmenteni, ha még meglehet egyébként. Mivel meg kell főzni az eredetit,

előbb-utóbb a mai korosztály kénytelen lenne megtanulni megfőzni

egy jó borjúpaprikást, csülökpörkötet vagy egy kelkáposztafőzeléket” – tette hozzá.

A szakember arról is beszélt az InfoRádió Aréna című műsorában, hogy a magyar fine dining éttermeket elsősorban az itt dolgozó külföldiek keresik fel. „Otthon nem mehetne el, itt viszont megengedheti magának, hogy abból a fizetésből, amit mondjuk Londonban kapna, az kicsit még überelve a különéléssel, abból itt nyugodtan az ottani felső szintnek az életét élheti. Ez így működik sajnos – mondta.

A magyar középosztály számára pedig ott vannak a bisztrók,

ahol ugyanaz a séf, ugyanazzal a tudással és technológiával, "olcsóbb" alapanyagból készít ételeket: „például felbontja a halat, bizonyos részét beviszi a fine dining éttermébe, és mondjuk a hasaalját, vagy a farkát megcsinálja a bisztróban, így lehet aztán ugyanannál a séfnél enni 50-60 euróért a bisztróban” – magyarázta a séf.

Bíró Lajos hozzátette: fontos, hogy a jövőben minél több magyar étterem kapjon „Bib Gourmand” minősítést, mert ezekre a vendéglátó helyekre a kiváló minőség mellett mérsékelt ár a jellemző.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

A világbajnok BMX freestyle-os néhány évre abbahagyta a versenyzést, de amikor a sportága bekerült az olimpiai programba, hamar visszatért. A népszerű influenszer az InfoRádióban elmondta: a BMX freestyle-ban nem lehet előre jósolni vagy esélyeket latolgatni, sok tényezőtől, körülménytől függ, hogy sikerül egy-egy verseny, de a kvótaszerzés lesz a célja a júniusi, budapesti olimpiai selejtezőn.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×