A fürj lesz a húsalapanyag a Bocuse d'Or idei európai válogatóján, amit ebben az évben Tallinban tartanak.
Bíró Lajos séf, a Magyar Bocuse d'Or Akadémia tiszteletbeli elnöke az M1-en elmondta, nem előfeltétele a versenyen való részvételnek, hogy valaki profi legyen, amatőrök ugyanúgy "labdába rúghatnak", ha a teljesítményük megfelelő.
Bíró Lajos elárulta azt is, hogy a verseny alapanyagának kiválasztása mindig függ attól, hogy ki mennyire "szponzorálja be" azt. Az alapanyagok esetében, így a fürjnél is, meghatározzák azt is, hogy melyik országból, milyen fajta alapanyagot lehet használni a versenyen. A februári magyar döntőn a haltéma a pisztráng lesz.
Bíró Lajos a felkészülés menetéről elmondta, hogy az "borzasztó monoton" folyamat, amely "nagyon nagy szenvedésekkel jár". Az egyik nap előkészítik, a másik nap megfőzik az ételt, és ezt folyamatosan, kettő hónapon keresztül végzik a versenyzők, vasárnap kivételével minden nap.