eur:
394.47
usd:
369.68
bux:
65166.39
2024. április 19. péntek Emma
Ganczer Gábor, a Hungexpo vezérigazgatója (b), Hamvas Zoltán, a Magyar Bocuse dOr Akadémia elnöke (b3), Horváth Imre, a METRO áruház vezérigazgatója (j), valamint Segal Viktor coach (b2), Pohner Ádám séf (j3) és Csillag Richárd (j2) commis (segítő), a Bocuse dOr nemzetközi szakácsverseny január 28-29-i lyoni világdöntőjére készülő magyar csapat tagjai a csapat sajtótájékoztatóján a budaörsi Metro Gasztroakadémián 2019. január 14-én.
Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Fürj és vörösbor, pisztráng és pezsgő – Bocuse d'Or-döntő Budapesten

Február 4-6-án rendezik Budapesten a Sirha nemzetközi élelmiszer-ipari és HoReCa szakkiállítást, amelyen több mint 300 kiállító mutatkozik be. Az esemény második napján tartják a Bocuse d`Or nemzetközi szakácsverseny magyar döntőjét, amelynek győztese a tallinni európai döntőben képviseli Magyarországot.

A 2014-ben indult, kétévente megrendezett szakkiállítás idén már negyedik alkalommal várja az érdeklődőket. A Sirha Budapest 2020-as rendezvényre Olaszországból, Németországból, Belgiumból, Romániából, Szlovákiából, Csehországból, Franciaországból, valamint Indiából is érkeznek kiállítók.

Az idén is a Hungexpo Budapest Kongresszusi és Kiállítási Központban lesz a Bocuse d'Or magyar döntője, a közétkeztetési szakácsverseny, valamint a Jeunes Chefs Rotisseurs fiatal szakácsok versenyének magyarországi döntője. Utóbbi érdekessége, hogy ez most először lesz majd a februári szakkiállításon. A szakkiállítás lehetőséget ad az élelmiszeripar, pék- és cukrászipar, szálloda- és vendéglátóipar, csomagolóipar és gasztronómia területén a legfrissebb iparági trendek megismerésére.

A Magyar Bocuse d'Or Akadémia és a Sirha Budapest elnöke elmondta, a Bocuse d'Or magyarországi döntőjét a szakkiállítás második napján rendezik. Hamvas Zoltán az InfoRádióban jelezte, a Bocuse d`Or vereny tavaly májusban pályázhattak a magyar szakácsok. Az ősz folyamán volt egy selejtező, ahol már főzniük is kellett az indulóknak, közülük került ki a hat finalista, aki február 5-én méri össze a tudását. A győztes képviseli majd Magyarországot a világ legjelentősebb szakács versenyének májusi európai döntőjében Tallinnban.

A Bocuse d'Or versenyek két témája közül a hús idén a fürj – amit vörösborral kell kombinálnia a séfeknek – és a kacsamáj lesz, a másik téma a hal, amely a budapesti versenyen a pisztráng lesz – ezt pedig pezsgővel kell felhasználni. Az egyes témákhoz választott élelmiszerek Tallinnban még változhatnak – tette hozzá Magyar Bocuse d'Or Akadémia elnöke. A magyar döntőben a hat versenyző és segítője 14-14 adag ételt készít majd el – mind a fürjből, mind pedig a pisztrángból.

A közétkeztetési szakácsversenyen a nyári ételekre fókuszáltak, így előtérbe kerül például a lecsó és a méz is.A közétkeztetés ma Magyarországon 1,5-2 millió embert érint, és durván 3500 helyszínt jelent, mindezek miatt a közétkeztetési szakácsversenyben azt is be akarják mutatni, hogy ezen a területen is vannak nagyon magasan képzett szakácsok és szakemberek.

A Jeunes Chefs Rotisseurs versenyben a fiatal séfek kapnak lehetőséget, 27 éves kor a részvételi korhatár. A résztvevőknek 3 óra alatt egy meglepetéskosárból kell egy háromfogásos ételsort – előétel, főétel, desszert – készíteniük. A Sirha Budapesten rendezett versenyen hat döntős méri össze tudását, a győztes pedig képviselheti Magyarországot a nemzetközi döntőn Párizsban.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
Izrael megtámadta Iránt - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Izrael megtámadta Iránt - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Péntekre virradóra megtörtént Izrael válaszcsapása Irán ellen, ennek hatására komoly esést láthattunk az Ázsiai piacokon, és kilőttek a nemesfémek, valamint az olaj is. Ezt követően az európai és amerikai tőzsdéken ugyan a kezdeti aggodalmakat követően nagyobb esés volt várható, a nyitásra azonban jelentősen javult a hangulat. Alapvetően az egész héten rossz hangulat uralkodik a világ tőzsdéin, az izraeli válaszcsapást már beárazták egy bizonyos mértékig a piacok.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×