eur:
394.06
usd:
365.71
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Elvadult macskák irtják az őshonos emlősállatokat

Szinte nincs egy talpalatnyi hely sem Ausztráliában, ahol ne élnének elvadult macskák, amelyek már több őshonos emlősállat kihalásáért felelősek - derül ki egy tanulmányból, amely a Biological Conservation című folyóirat legújabb számában jelent meg.

Negyven ausztrál ökológus 100 kutatási eredményét összesítve arra a következtetésre jutottak a szerzők, hogy az ausztrál szárazföld 99,8 százalékán találhatók meg a kóbor, vadon élő macskák, vagyis minden négy négyzetkilométerre jut egy elvadult macska.

A felmérés egy meglepő eredménye szerint azonban a kóbor macskák száma messze elmarad az eddig becsült 20 milliótól, számuk 2,1 és 6,3 millió között ingadozik, attól függően, hogy mennyi táplálékhoz jutnak.

Sarah Legge, a Queenslandi Egyetem kutatója szerint ugyanakkor az eddig becsültnél jóval alacsonyabb szám sem igazán megnyugtató, mert azt jelzi, hogy az agresszív állatok kisebb számban is nagy kárt képesek okozni az élővilágnak.

A 17-18. században Európából behurcolt macskák több mint 20 emlősfajt pusztítottak ki a kontinensen, köztük a holdkarmú kengurut és a sivatagi bandikutot. A környezetvédelmi minisztérium szerint további 100, Ausztráliában előforduló állatfajt tizedeltek meg veszélyes mértékben, köztük madarakat, békákat, teknősöket, bogarakat, rák- és sáskaféléket.

Az ausztrál kormány 2015-ben természeti csapássá nyilvánította a vadon élő macskákat és célul tűzte ki kétmillió egyed leölését 2020-ig, részint méregcsapdával, részint vadászpuskával.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

Az Európai Bizottság két ügyben is kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen a közbeszerzésre vonatkozó uniós jogszabályok megsértésére hivatkozva még tavaly év végén, amelyek heteken belül új szintre léphetnek. A Portfolio uniós döntéshozóktól úgy értesült, hogy több esetben látnak még kételyeket a magyar közbeszerzési rendszert illetően, így valószínűleg további egyeztetésekre lesz szükség, ezek után májusban felszólítást küldhetnek, hogy ne citálják Magyarországot az Európai Unió Bírósága elé.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×