INFORÁDIÓ
2022. december 2. péntek
Melinda, Vivien

ausztrália

macska

kóbor

elvadult

Elvadult macskák irtják az őshonos emlősállatokat

InfoRádió / MTI

Szinte nincs egy talpalatnyi hely sem Ausztráliában, ahol ne élnének elvadult macskák, amelyek már több őshonos emlősállat kihalásáért felelősek - derül ki egy tanulmányból, amely a Biological Conservation című folyóirat legújabb számában jelent meg.

Negyven ausztrál ökológus 100 kutatási eredményét összesítve arra a következtetésre jutottak a szerzők, hogy az ausztrál szárazföld 99,8 százalékán találhatók meg a kóbor, vadon élő macskák, vagyis minden négy négyzetkilométerre jut egy elvadult macska.

A felmérés egy meglepő eredménye szerint azonban a kóbor macskák száma messze elmarad az eddig becsült 20 milliótól, számuk 2,1 és 6,3 millió között ingadozik, attól függően, hogy mennyi táplálékhoz jutnak.

Sarah Legge, a Queenslandi Egyetem kutatója szerint ugyanakkor az eddig becsültnél jóval alacsonyabb szám sem igazán megnyugtató, mert azt jelzi, hogy az agresszív állatok kisebb számban is nagy kárt képesek okozni az élővilágnak.

A 17-18. században Európából behurcolt macskák több mint 20 emlősfajt pusztítottak ki a kontinensen, köztük a holdkarmú kengurut és a sivatagi bandikutot. A környezetvédelmi minisztérium szerint további 100, Ausztráliában előforduló állatfajt tizedeltek meg veszélyes mértékben, köztük madarakat, békákat, teknősöket, bogarakat, rák- és sáskaféléket.

Az ausztrál kormány 2015-ben természeti csapássá nyilvánította a vadon élő macskákat és célul tűzte ki kétmillió egyed leölését 2020-ig, részint méregcsapdával, részint vadászpuskával.

A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018