eur:
391.07
usd:
366.54
bux:
68142.02
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Új kezeket kap az amputált kislány

Új kezeket kap az a kétéves kislány, akinek egy betegség miatt mindkét kézfejét és az összes lábujját amputálni kellett. A gyereknek hamarosan meg kell tanulnia használni különleges végtagjait.

Mioelektromos jelekkel, azaz az izomösszehúzódáskor a bőr felszínén keletkező feszültséget felhasználva működő kezet kap Tilly Lockley áprilisban. A kislánynak azért van szüksége a protézisre, mert egy csecsemőkori agyhártyagyulladás miatt mindkét kezét csuklótól lefelé amputálni kellett.

A gyereknek orvosai nemrég egy szilikonból készült műkezet adtak, hogy a kicsi újra megismerkedjen annak alakjával. A mozgatható, mioelektromos kéz beszerzését nem támogatja a brit tb, az NHS: az első pár megvásárlásához szükséges 20 ezer fontot (több mint 6 millió forintot) 24 óra alatt adták össze önzetlen támogatók.

Tillynek persze, ahogy növekszik, új protézisre lesz szüksége, amely kétszer ennyibe kerül majd: a családnak hatalmas áldozatot kell hoznia, hogy a kislány végre teljes életet élhessen.

"Csodálatos, hogy mi mindenre képesek: a protézist ugyanolyanra színezik, amilyen Tilly bőre, és ő választhatja ki, hogy milyen formájú kézfeje, körmei legyenek" - mondta az orvosokkal való konzultáció után a kislány édesanyja, Sarah Lockley.

"Tilly kapott szilikonkesztyűt, hogy azzal játsszon, míg a kezei elkészülnek, és mindenhová magával viszi. Gyakran felveszi és mindig azt mondja: >> az enyémek mozogni fognak <<, vagyis teljesen tisztában van azzal, hogy mi történik vele" - tette hozzá az anyuka.

"A kezei közel sem lesznek olyanok, mint az eredetiek, de ezek a legjobbak, amik pénzért kaphatók" - fűzte hozzá Sarah.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×