eur:
401.07
usd:
366.62
bux:
74336.17
2024. október 11. péntek Brigitta

Álbuszmegállóval ejtik csapdába az elkóborolt időseket

Álbuszmegállót építtetett egy németországi gondozóotthon közelébe az intézet vezetése, így sikerült megakadályozni, hogy a bentlakók elkóboroljanak. Az ötlet rendkívül sikeresnek bizonyult.

A düsseldorfi Benrath Idősek Otthona közelében álló buszmegálló éppen olyan, mint bármelyik másik Németországban, a különbség csupán annyi, hogy erre egyetlen busz sem jár. Az intézmény vezetői azért döntöttek mégis a felépítése mellett, mert azt remélték, ezzel megakadályozhatják, hogy a bentlakók elcsatangoljanak.

Az otthonban dolgozóknak korábban a rendőrök segítségét kellett kérniük minden olyan alkalommal, amikor egy ott lakó idős ember hazaindult, annak ellenére, hogy korábbi lakása vagy háza már rég nem volt az övé.

"Ha nem találtuk meg őket, ki kellett hívnunk a rendőrséget. Különösen télen veszélyes, ha az idősek elkóborolnak, és a szabad ég alatt kell tölteniük az éjszakét" - mondta az otthon igazgatója, Richard Neureither.

Mivel az otthon dolgozóinak nincs joguk ahhoz, hogy megakadályozzák a bentlakók távozását, egy helyi, időseket támogató szervezettel, az Old Lionsszal közösen próbáltak megoldást találni a problémára. Felkeresték az egyik tömegközlekedési vállalkozást, amelynek illetékesei szívesen segítettek nekik. Így épült fel a buszmegálló.

"Furán hangzik, de működik a dolog. A lakóink átlagéletkora 84 év, és a rövid távú memóriájuk már alig működik. A hosszú távú ugyanakkor még funkcionál, így tudják: ha zöld-sárga tábla mellett várakoznak, hamarosan jön egy busz, ők pedig hazajutnak" - magyarázta Richard Neureither.

"Ilyenkor odamegyünk hozzájuk, azt mondjuk, hogy a busz csak később érkezik, és behívjuk őket egy kávéra. Öt perccel később már egyáltalán nem emlékeznek arra, hogy valaha is el akartak menni" - tette hozzá az otthon vezetője.

A buszmegállós ötlet rendkívül sikeresnek bizonyult, már több időseket gondozó otthon előtt is felépült hasonló.

Címlapról ajánljuk

Helyzetjelentés Floridából: bajba jutott magyarok jelentkezését várja a tiszteletbeli konzul

A hurrikán után most a tornádóktól tartanak Florida lakói – mondta Pazaurek Piros tiszteletbeli konzul, aki a Hungarian Hub elnevezésű nonprofit szervezet elnökeként az amerikai magyarok összefogásáról is beszámolt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.11. péntek, 18:00
Lánszki Regő
az Építési és Közlekedési Minisztérium államtitkára, országos főépítész
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×