eur:
390.98
usd:
366.91
bux:
68142.02
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Futni hagyná a kiskorú gyilkosokat a kormánytanácsadó

Nem kellett volna elítélni azt az öt iskolásfiút, akik halálra köveztek egy nyugdíjast, mert túl fiatalok - állítja a brit kormány egykori tanácsadója, aki egyúttal sürgette a kabinetet, hogy emelje fel a büntethetőség korhatárát.

Az Európai Unió országaiban 14 év a büntethetőség alsó korhatára - Nagy-Britanniában azonban 10. Rob Allen egykori kormánytanácsadó szerint Londonnak ezen a téren is követnie kellene a brüsszeli példát.

Ha ez így lenne, akkor nem lehetett volna megbüntetni azt az öt iskolásfiút, akik tavaly februárban halálra köveztek egy 67 éves férfit Kentben, s akik kétéves börtönbüntetésüket töltik, amelyet emberölésért szabtak ki rájuk.

A fiúk 10-12 év közöttiek voltak a támadás elkövetése idején, addig hajigálták Ernest Nortont féltéglákkal, amíg a férfi össze nem esett, és szívrohamban életét vesztette. A támadást végignézte a férfi tizenéves fia, James.

Allen, aki jelenleg a londoni King's College börtönhelyzettel foglalkozó nemzetközi intézetének az igazgatója, négy munkáspárti belügyminiszter mellett dolgozott tanácsadóként. Szerinte a 14 év alatti gyerekek nem tudják olyan mértékben felmérni tetteik következményeit, mint egy felnőtt.

"Ha egy gyerek ilyen borzasztó tettet hajt végre, akkor nyilvánvalóan valami nagyon félresikerült a neveltetésében" - állítja Rob Allen.

Michael Howard volt belügyminiszter nem ért vele egyet. "Egy tízéves gyerek tökéletesen különbséget tud tenni a rossz és a jó között. Azt különösen nem lehet elfogadni, hogy ne tudnák: rossz dolog addig dobálni valakit kővel, amíg össze nem esik, és meg nem hal" - vélekedett.

Az igazságügyi tárca pedig megerősítette: nem tervezik a büntethetőség korhatárának felemelését.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Kínai autógyártó érkezéséről suttognak,  újabb gyár épülhet Magyarországon

Kínai autógyártó érkezéséről suttognak, újabb gyár épülhet Magyarországon

Egyre több arra utaló jel mutatkozik, hogy egy újabb autógyártó vállalat érkezhet Magyarországra, egészen pontosan a kínai Great Wall Motorl, vagy GWM. Már egy évvel ezelőtt is arról jelentek meg értesülések, hogy a vállalat az európai terjeszkedéshez gyártóközpontot hozna létre, és a hetekben Szijjártó Péter kínai látogatása és a kínai elnök Magyarországra érkezése kapcsán is felerősödtek a találgatások. Bár a hivatalos kommunikációban semmi konkrétum nem jelent meg eddig a GWM magyarországi terjeszkedéséről, az egyre hangosabb pletykák miatt megnéztük, mégis milyen cégről van szó.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×