eur:
396.16
usd:
354.59
bux:
74905.79
2024. szeptember 27. péntek Adalbert

Szorul a hurok Madeleine szülei körül: "Ennyi hajszál csak holttestből származhat"

Nem vért, hanem Madeleine haját és testnedveit találták meg a szülei autójában, méghozzá olyan mennyiségben, ami kizárja, hogy a május elején eltűnt kislány holmijával kerülhettek volna a csomagtartóba. A szülők szerint azonban valaki készakarva tette a bizonyítékot az autóba, hogy rájuk terelje a gyanút.

A nyomozókat is meglepő mennyiségben találták meg Madeleine haját abban az autóban, amelyet a szülei 25 nappal a kislány eltűnése után béreltek. Szerintük ez csak azt jelentheti, hogy a gyerek holttestét szállították az autóban. "Ennyi nyom nem kerülhetett a csomagtartóba DNS-átvitellel" - állította egy név nélkül nyilatkozó rendőrségi forrás.

Elárulta azt is, hogy a testnedvekből származó nyomok nem a korábban kiszivárgott száz, hanem "csak" 90 százalékban egyeznek meg Madeleine DNS-ével. Nem vérmaradványokról van tehát szó, hanem testnedvekről - de ezek sem származhatnak a kislány babáiról vagy ruháiról, hanem közvetlenül a holttestéből kerülhettek csak az autóba.

A portugál rendőrség még várja a birminghami rendőrségi laboratórium végleges jelentését. A brit kutatók teljes mértékben meg vannak győződve arról, hogy a vizsgálataik eredménye hajszálpontos.

Nincs teljes bizonyosság

A portugál rendőrség először nem kommentálta a kiszivárgott híreket, később pedig Alipio Ribeiro országos rendőrfőnök figyelmeztetett: a vizsgálatok eredménye nem perdöntő. "Nem tudjuk teljes bizonyossággal kijelenteni, hogy a vér A vagy B személytől származik-e. A vizsgálat eredménye segíti a rendőröket a nyomozásban, de nem olyan matematikai pontosságú, ahogyan azt egyesek gondolják" - tette hozzá.

Egy másik forrás azonban arra hívta fel a figyelmet, hogy Kate és Gerry McCannek "rengeteg megmagyaráznivalója van", az algravei rendőröknek pedig egyre inkább az a meggyőződésük, hogy jó irányban keresgélnek.

Meghamisított nyomok?


Bár a nyomokról hivatalosan nem adtak felvilágosítást, minden jel arra mutat, hogy Madeleine holtteste az autóban volt. McCannék szerint viszont azt állítja: a maradványokat valaki készakarva helyezte el az autóban, hogy rájuk terelje a gyanút.

"Kate szerint vagy a rendőrség, vagy a gyermekrabló helyezte el a nyomokat. Gerry-nek is meggyőződése, hogy ha találtak az autóban maradványokat, azokat vagy oda tette valaki, vagy pedig a nyomozók hibájából, véletlenül kerültek oda" - állítja a házaspár egyik közeli ismerőse.

A portugál rendőrségnek immár meggyőződése, hogy Kate McCann véletlenül - nyugtató túladagolásával - ölte meg a lányát, a férje pedig segített neki az emberölés eltitkolásában; előbb elrejtették a holttestet, majd később a bérelt autóban elvitték valahova, ahol megszabadultak tőle.

Vitatják a rendőrök hozzáértését

A házaspár már fel is kért egy ügyvédcsoportot, hogy készüljön fel a védelmükre. Ha vádemelésre kerül sor, a védők nyilván saját szakértőket kérnek fel, akik alaposan átvizsgálják a törvényszéki bizonyítékokat.

A McCann-házaspár szerint ugyanis a portugál rendőrök nem kezelték megfelelően a bizonyítékokat, nem használták a legújabb technológiát és többször is hibáztak.

Az egyik rendőrtiszt például rosszul vette le a házaspár ujjlenyomatait Madeleine eltűnésének éjszakáján, ezért a vizsgálatot másnap meg kellett ismételni. A család apartmanját átkutató rendőr csak kesztyűt viselt, kezeslábast nem - ez Nagy-Britanniában kötelező annak érdekében, hogy megelőzzék a bizonyítékok szennyezését.

Címlapról ajánljuk
Kormányválság alakult ki Csehországban, koalíciós tárgyalások jönnek

Kormányválság alakult ki Csehországban, koalíciós tárgyalások jönnek

Azután, hogy Petr Fiala miniszterelnök kedden bejelentette, meneszteni kívánja a kabinetből Ivan Bartos kalózpárti kormányfőhelyettest és regionális fejlesztési minisztert, mert nem elégedett a munkájával, a Kalózpártnál "robbant a bomba". Bartos szerint Fiala megszegte a koalíciós szerződést.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.27. péntek, 18:00
Steinbach József
a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke
Megváltoztatja nukleáris doktrínáját Oroszország, Vuhledárban folynak a harcok – Háborús híreink csütörtökön

Megváltoztatja nukleáris doktrínáját Oroszország, Vuhledárban folynak a harcok – Háborús híreink csütörtökön

Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán bejelentette, megváltoztatja Oroszország nukleáris doktrínáját, kifejezetten azzal a céllal, hogy szükség esetén atomcsapást tudjon mérni Ukrajnára. Eszerint nukleáris csapással lenne sújtható egy olyan agresszor állam is, amely nem rendelkezik nukleáris fegyverrel, de egy másik, atomfegyverekkel rendelkező ország támogatását élvezi. Utóbbi az Egyesült Államokra és Ukrajnára vonatkozhat. Orosz jelentések szerint újabb két települést foglaltak el Donyeck megyében, és már az egykor 14 ezres város, Vuhledár belterületén folynak a harcok.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 22. 16:09
×
×
×
×