eur:
397.97
usd:
359.75
bux:
0
2024. október 2. szerda Petra
Nyitókép: Pixabay

Ha nyugdíjba készül, ezen töprengjen el, és számoljon

Nem muszáj azonnal nyugdíjba vonulni, lehet, hogy más megoldás jobban megéri.

Az 1959-ben születettek 2024-ben töltik be nyugdíjkorhatárukat, a 65. életévet, és dönthetnek, hogy már idén vagy esetleg csak később igénylik-e a nyugdíjukat. Ennek apropóján vizsgálta meg az ado.hu, hogy mit érdemes mérlegelniük.

Ha a nyugdíjjogosultság már bekövetkezett, és nincs olyan ok, amely miatt feltétlenül, azonnal igénybe kell venni a nyugdíjat, felmerül a kérdés, mikortól kérjük az ellátást. Ha 2024-ben vonulunk nyugdíjba, a nyugellátás összegét a 2024. évi szabályok szerint számítják ki, és jövőre már részesülünk a 2025. évi éves, januári nyugdíjemelésben. Ha halasztás történik, és 2025-től kezdődik a nyugdíjba vonulás, akkor a 2025. évi kiszámítási szabályok szerint állapítják meg a nyugdíjunkat, és az évi rendszeres nyugdíjemelés először 2026-ban jár. Ugyanaz a szabály vonatkozik a tizenharmadik havi nyugdíjra való jogosultságra is, mint a nyugdíjemelésre.

A 2025. évi nyugdíjszámítási szabályokban új lesz az ún. valorizációs szorzószámok meghatározása, ami a nyugdíjmegállapítást megelőző év kereseti szintjéhez emeli a korábbi évek kereseti adatait. A szintre igazítás az országos nettó átlagkereset egyes években mért növekedésének alapul vételével történik, és ezek az évente meghatározott szorzók jelentős mértékben hatnak a nyugdíj összegére. A valorizációs szorzószámokat minden év márciusában közlik csak, így arra a kérdésre választ adni, hogy pontosan mennyi lesz a 2025-ben megállapított nyugdíj összege, korábban nem lehet. (Januártól márciusig nyugdíjelőleget kapnak az érintettek.)

Ha a körülmények megengedik, nem szükséges rögtön, a nyugdíjkorhatár betöltésének napjától igénybe venni a nyugdíjat. Ha a továbbfoglalkoztatás megengedett, vagy a versenyszférában, munkaviszony keretében dolgozik az érintett, a nyugdíj megállapítása nélküli továbbdolgozás a nyugdíj összegét kedvezően befolyásolhatja.

Aki megszerezte a nyugdíjjogosultságot, azaz legalább húsz év szolgálati idővel rendelkezik, és a reá irányadó nyugdíjkorhatár betöltése után a nyugdíj megállapítása nélkül legalább 30 nap szolgálati időt szerez, nyugdíjnövelésben részesül. A növelés mértéke 30 naponként az öregségi nyugdíj 0,5 százaléka. A nyugdíjnöveléssel az öregségi nyugdíj összege meghaladhatja a megállapítása alapjául szolgáló havi átlagkeresetet. Például, ha az 1959-ben született személy 65. születésnapját követően még egy évig dolgozik a nyugdíj igénybevétele nélkül, hat százalék nyugdíjnövelésre szerez jogot.

Aki betöltötte az irányadó nyugdíjkorhatárt és eddig az időpontig legalább húsz év szolgálati időt szerzett, a korhatár betöltésének időpontjára kérheti nyugdíja folyósítás nélküli megállapítását, azaz a nyugdíj rögzítését. Ha a korhatár betöltését követően tovább dolgozik úgy, hogy legalább 365 napra szolgálati időt szerez a tényleges nyugdíjba vonulás idején, akkor a tényleges nyugdíjba vonuláskor kiszámított összeg helyett választhatja rögzített nyugdíja évenkénti nyugdíjemelésekkel növelt összegének folyósítását, ha az számára kedvezőbb. Az 1959-ben született személyek 2024-es 65. születésnapjukra kérhetik a nyugdíjrögzítést.

Címlapról ajánljuk
Izrael megtorolja az iráni rakétatámadást

Izrael megtorolja az iráni rakétatámadást

Válaszcsapást helyezett kilátásba a kedd este Izraelt ért iráni rakétatámadásra Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök, és kudarcnak ítélte azt. Ugyanakkor Irán is figyelmeztette Izraelt, hogy tartózkodjon megtorló csapástól, mert súlyosabb válaszlépésre számíthat.

Akár karácsonyig is várhat az új kormányára Ausztria

Fennállása óta legnagyobb győzelmét aratta parlamenti választásokon Ausztriában a radikális jobboldali Osztrák Szabadságpárt (FPÖ), de az elemzők szerint először mégis a jelenlegi kancellár, a választáson vesztes Osztrák Néppárt elnöke, Karl Nehammer kaphat kormányalakítási megbízást az államfőtől.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.02. szerda, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×