eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 29. szombat Péter, Pál
Injection vial with syringe needle on blue and purple background. Coronavirus vaccine ready for worldwide administration.
Nyitókép: Stefan Cristian Cioata/Getty Images

Rohamosan terjed itthon a fertőző betegség, de hiánycikk a vakcina a patikákban

A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központhoz elismerte, hogy hiánycikk a szamárköhögés elleni ismétlő vakcina, de már felvette a kapcsolatot az érintett gyártókkal, hogy a kötelező oltásokhoz biztosított oltóanyag mellett a gyógyszertárakban is legyen vakcina.

Gyors ütemben terjed Magyarországon is a szamárköhögés, több más európai országhoz hasonlóan. A csecsemők (2 hónaposan) és gyerekek (6 éves és 11 éves korban emlékeztető oltásként) a fertőzés megelőzése érdekében a kötelező védőoltási programok keretében kapják meg a vakcinát. A legújabb javaslatok szerint érdemes bizonyos felnőtteknek is felvenni az oltást, de a Portfolio információi szerint országos hiánycikk a megfelelő vakcina.

Járványszerű terjedést és felfutást produkál Magyarországon is a szamárköhögés, ami első hallásra azért furcsa, mert az elmúlt évtizedekben a kötelező védőoltási programoknak köszönhetően sikeresen kiszorítottuk ezt a fertőző betegséget és hazánkban rendkívül magas, 98 százalékos az átoltottság.

Békássy Szabolcs országos kollegiális vezető háziorvos szerint az idősek és a krónikus betegségben szenvedők a veszélyeztetettek, és az esetszám növekedésével párhuzamosan figyelmet kell fordítani a felnőttekre is, de lehetőség van felnőtt korban egy ismétlő védőoltás beadására is. Rósa Ágnes házi gyerekorvos szintén azt tanácsolta, hogy aki a megelőzésben gondolkodik, annak ajánlott a védőoltás megismétlése.

Csakhogy a felnőtteknek szánt, szamárköhögés elleni ismétlő oltás nem elérhető a patikákban, országos hiánycikk és nem is rendelhető. A portál érdeklődésére a Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ közöltre, hogy a Nemzeti Immunizációs Program tartalmazza a szamárköhögés elleni alapimmunizálást és az újraoltásokat, de "az utóbbi években a lakosság részéről minimális igény mutatkozott a pertussis komponenst tartalmazó oltóanyagok iránt, emiatt a legtöbb gyógyszertár nem tartott készleten ilyen vakcinákat". Az NNGYK ugyanakkor hangsúlyozta, hogy noha az EU számos országához hasonlóan 2024-ben hazánkban is megemelkedett a jelentett szamárköhögéses esetek száma, de országos járvány nincs.

Az is jelezte a hatóság, hogy felvette a kapcsolatot a pertussis tartalmú vakcinák gyártóival, hogy a kötelező oltásokhoz biztosított oltóanyag mellett a gyógyszertárakban is legyen vakcina, amely receptre felírva megvásárolható. "A gyártóktól az a visszajelzés érkezett, hogy napokon belül nagyobb mennyiségben lesz elérhető a gyógyszertárakban a szamárköhögés elleni oltóanyag" – áll az NNGYK válaszában.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
Béketervet készít Ukrajna a háború befejezésére, az orosz hadsereg elfoglalta Razdolivkát – Híreink az ukrajnai háborúról szombaton

Béketervet készít Ukrajna a háború befejezésére, az orosz hadsereg elfoglalta Razdolivkát – Híreink az ukrajnai háborúról szombaton

Hammer típusú okosbombával támadták az ukrán légierő tagjai az oroszországi Belgorod megyét. Mindeközben Csasziv Jar heves ostrom alatt áll, termobárikus fegyverekkel lőtték a várost. Tegnap délutánra az orosz hadsereg elfoglalta a donyecki Razdolivkát, a közép-ukrajnai Dnyipro városában pedig orosz rakétacsapás ért egy kilencemeletes lakóépületet. Tegnap újabb villámszankciókról döntött az EU az oroszok ellen, az amerikai hadsereg pedig 4,5 milliárd dollár értékű többéves szerződést ítélt oda a Lockheed Martinnak. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×