eur:
390.78
usd:
358.98
bux:
72940.89
2024. július 20. szombat Illés

Az elektromos autók eladásának európai élmezőnyébe került Magyarország

Múlt hónapban, Dániával holtversenyben Magyarországon bővült európai szinten a harmadik legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók eladása.

Májusban európai bronzérmes a tisztán elektromos autóflotta hazai bővülése - írja Facebook-bejegyzésében az Energiaügyi Minisztérium.

Az európai autógyártók szakmai képviseleti szervezetének (ACEA) adatközlése szerint az elmúlt hónapban a viszonylag kis darabszámokat produkáló Horvátország és Málta után, Dániával holtversenyben a kontinensen a harmadik legnagyobb arányban, 63 százalékkal nőtt az újonnan forgalomba helyezett zöldautók száma Magyarországon. Májusban mindössze nyolc uniós tagállamban és az Egyesült Királyságban emelkedett e mutató, az átlagos adat 10 százalék feletti csökkenést jelez.

Mint írják, hazánk 2024 első öt hónapjának teljesítményét vizsgálva is dobogós a tiszta és csendes gépkocsik terjedésében.

Januártól májusig közel másfélszer több tisztán elektromos autót helyeztek forgalomba Magyarországon, mint az előző esztendő azonos időszakában.

A 49,6 százalékos értéket csak két mediterrán szigetország, Málta és Ciprus múlta felül. Az európai átlagos bővülés az idei év eltelt hónapjaiban a hazainak a töredéke, csupán 2 százalékos.

A minisztérium közleményében hangsúlyozza: a jövő a zöld energiáé. Magyarország élenjáró szerepre tör a termelésében és a tárolásában az otthonokban, az ipartelepeken és a gépkocsikban is. Az e-autók légszennyezés nélkül használhatók, csendesebbek a belső égésű motorral hajtottaknál, üzemeltetőik számára működési-karbantartási költségeket takaríthatnak meg.

A korszerű és környezetkímélő járművek iránti hazai keresletet a vállalatok számára februárban megnyitott támogatási program élénkíti - írják. A 30 milliárd forintos keretösszegből mostanáig közel 3200 cég igényelt összesen mintegy 14,8 milliárd forintot 3816 tisztán elektromos gépkocsi megvásárlásához.

A támogatási lehetőség kiegyenlíti a belső égésű motoros járművek árelőnyét, ezzel járul hozzá az elektromobilitás további térnyeréséhez.

A program jóvoltából az elmúlt hónapokban sorra dőltek meg a zöld rendszámmal forgalomba helyezett járművek havi rekordjai. Az idei március minden idők legjobb mutatóit hozta, az örökranglista másodikja pedig a május volt. Az évtized elejéhez képest már hétszer több, 57 ezer tisztán elektromos hajtású gépkocsi közlekedik Magyarországon. A vállalati támogatás tavasszal végig az európai élmezőnyben tartotta Magyarországot a közlekedés zöldítésében. Az ACEA havi adatösszesítései alapján márciusban a kontinensen a második, áprilisban pedig a negyedik legnagyobb arányú volt a tisztán elektromos járműpark hazai bővülése.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.22. hétfő, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Gyors ukrajnai békét ígért Trump, miközben újra támadták az oroszok az ukrán energetikai infrastruktúrát - Háborús híreink szombaton

Gyors ukrajnai békét ígért Trump, miközben újra támadták az oroszok az ukrán energetikai infrastruktúrát - Háborús híreink szombaton

Péntekről szombatra virradó éjjel telefonon beszélt egymással Donald Trump republikánus elnökjelölt, és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, és amelyről Trump azt kommunikálta, hogy gyors békét fog teremteni Ukrajnában. Zelenszkij erről nem tett említést, arról viszont igen, hogy megállapodtak egy személyes találkozóban, amelyen majd a tartós béke lehetőségeit egyeztetik. Közben az éjjel az oroszok ismét támadták az ukrán energetikai infrastruktúrát, és az is kiszivárgott, hogy az amerikai Patriot rakétarendszer rakétagyártásának felpörgetése akadályokba fog ütközni Japánban, mert egy kritikus fontosságú alkatrészből hiány van. Friss híreink a háborúról szombaton.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×