eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika
Nyitókép: YouTube/kormany.hu

Elkezdődhet az Erasmus-per

Elfogadta a bírói testület azt a beadványt, amit hat egyetem, köztük a Semmelweis Egyetem nyújtott be 2023 májusában az EU Tanáccsal szemben az uniós bíróságon.

A beadványt azért nyújtották be az intézmények az uniós bíróságon,, mert az alapítványi fenntartású egyetemek számára megtiltották az EU-s pénzek kifizetését arra hivatkozva, hogy nem biztosított az intézmények autonómiája és transzparenciája. A döntés együtt jár az Erasmus+ csereprogramból és a Horizont Európa kutatás-fejlesztési programból való kimaradással is.

A Népszava számára most a bírói testület erősítette meg Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektorának múlt heti kijelentését, mely szerint két hete befogadták a beadványát, így elkezdődhet a per is hamarosan. Ez várhatóan másfél-két évig is eltart, ugyanakkor Merkely reméli, hogy az EU Tanács még idén úgy dönt, hogy visszalép a pertől – írja a Telex.

Ha az Orbán-kormány az év vége előtt végrehajtja a brüsszeli kéréseket, és a nevezett felsőoktatási intézmények ismét szerződhetnek az EU-val, akkor természetesen okafogyottá válik a per.

Merkely Béla a Népszavának adott interjúban furcsállotta, hogy bár „uniós szakemberek” azt állították nekik Brüsszelben, hogy a Semmelweis Egyetemmel semmi gond, a finanszírozás mégsem érkezett meg hozzájuk. Csakhogy a finanszírozás nem uniós szakemberek állításai nyomán, hanem hivatalos döntéseket követően nyílhat meg: vagy az EU Tanács megszünteti az eljárást vagy az EU Bírósága megsemmisíti a 2022. decemberi tanácsi határozatot. Bármi történik is, a Semmelweis Egyetemmel nem tehetnek kivételt, mert az uniós döntéshozatalnak nem az egyes intézményekkel és irányító testületekkel, hanem az alapítványi működés meghatározott aspektusaival van problémája.

Az egyetem a brüsszeli döntés miatt több tízmillió eurót veszített, köztük a részvételt egy 14,4 millió eurós nagy egyetemi pályázatban – állította az interjúban a rektor, aki szerint ezt az összeget kamatostul megkapják, ha megnyerik a pert.

Címlapról ajánljuk

Árokszállási Zoltán: hamarosan felpöröghet a magyar gazdaság

Az MBH Bank elemzői szerint 2024 második felében felpöröghet a magyar gazdaság, bővülhet a fogyasztás, így részben ennek köszönhetően a GPD növekedése éves átlagban elérheti a 2,7 százalékot - mondta az InfoRádiónak az MBH Elemzési Centrum vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Itt a lista, ezek az európai cégek tartoznak a világ egyik legelitebb klubjába

Itt a lista, ezek az európai cégek tartoznak a világ egyik legelitebb klubjába

Tavaly szeptemberben a Novo Nordisk cég letaszította a trónról az LVMH francia luxusipari óriást, így a kontinens legértékesebb tőzsdén jegyzett cégévé vált. A súlycsökkentő gyógyszerekről népszerűvé váltó dán gyógyszeripari cég lendülete pedig továbbra is töretlen. Megnéztük, hogy melyek jelenleg a legértékesebb európai vállalatok, és azt is, hogy globális összevetésben hol helyezkednek el jelenleg ezek a cégek.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×