eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán
Nyitókép: YouTube/kormany.hu

Elkezdődhet az Erasmus-per

Elfogadta a bírói testület azt a beadványt, amit hat egyetem, köztük a Semmelweis Egyetem nyújtott be 2023 májusában az EU Tanáccsal szemben az uniós bíróságon.

A beadványt azért nyújtották be az intézmények az uniós bíróságon,, mert az alapítványi fenntartású egyetemek számára megtiltották az EU-s pénzek kifizetését arra hivatkozva, hogy nem biztosított az intézmények autonómiája és transzparenciája. A döntés együtt jár az Erasmus+ csereprogramból és a Horizont Európa kutatás-fejlesztési programból való kimaradással is.

A Népszava számára most a bírói testület erősítette meg Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektorának múlt heti kijelentését, mely szerint két hete befogadták a beadványát, így elkezdődhet a per is hamarosan. Ez várhatóan másfél-két évig is eltart, ugyanakkor Merkely reméli, hogy az EU Tanács még idén úgy dönt, hogy visszalép a pertől – írja a Telex.

Ha az Orbán-kormány az év vége előtt végrehajtja a brüsszeli kéréseket, és a nevezett felsőoktatási intézmények ismét szerződhetnek az EU-val, akkor természetesen okafogyottá válik a per.

Merkely Béla a Népszavának adott interjúban furcsállotta, hogy bár „uniós szakemberek” azt állították nekik Brüsszelben, hogy a Semmelweis Egyetemmel semmi gond, a finanszírozás mégsem érkezett meg hozzájuk. Csakhogy a finanszírozás nem uniós szakemberek állításai nyomán, hanem hivatalos döntéseket követően nyílhat meg: vagy az EU Tanács megszünteti az eljárást vagy az EU Bírósága megsemmisíti a 2022. decemberi tanácsi határozatot. Bármi történik is, a Semmelweis Egyetemmel nem tehetnek kivételt, mert az uniós döntéshozatalnak nem az egyes intézményekkel és irányító testületekkel, hanem az alapítványi működés meghatározott aspektusaival van problémája.

Az egyetem a brüsszeli döntés miatt több tízmillió eurót veszített, köztük a részvételt egy 14,4 millió eurós nagy egyetemi pályázatban – állította az interjúban a rektor, aki szerint ezt az összeget kamatostul megkapják, ha megnyerik a pert.

Címlapról ajánljuk
Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

A szabályozás területén megindult fejlődés Európa és Magyarország számára is kiemelten fontos, csak ez teremti meg a lehetőséget a gyermekek szexuális kizsákmányolásának feltárásához, és teszi lehetővé a gyermekek védelmét az online térben – mondta Varga Árpád, az NMHH gyermekvédelmi főosztályának elemzője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 19. 05:45
×
×
×
×