eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Nyitókép: BKV

Hiába ígérték, még nem állhatnak munkába a filippínó buszsofőrök

Nagy a titkolózás, egyelőre nem lehet tudni, hol akadt el az ArrivaBus által szerződtetett sofőrök képzése.

Még nem zárult le a járművezetők novemberben indult képzési programja - mondta a Népszavának Krsják Attila, az ArrivaBus Kft. kommunikációért felelős munkatársa. Mint írja a lap, ez alapján a fővárosi közösségi közlekedésben jelentős szerepet játszó cég által Budapestre szerződtetett, Fülöp-szigetekről érkezett 23 buszvezető egyelőre nem állhat munkába, holott a cég korábbi közlésében még január közepére ígérte a kezdést. A kommunikációs munkatárs későbbre ígért tájékoztatást.

Mint írják, egyelőre annyi tudható, hogy a Fülöp-szigeteki sofőrök egy előválogatás után érkeztek Magyarországra. Az európai munkavállaláshoz szükséges szakmai vizsgákat a tervek szerint angolul teszik le, ahogy a menetirányítással is angolul beszélnek majd. Emellett külön modulban készítik fel őket az olyan eseményekre, mint például amikor rosszul lesz egy utas, vagy akadály kerül a jármű elé.

A lap megjegyzi,

a késlekedés azért is furcsa, mert a munkáltatót szorítja az idő, a külföldi vendégmunkások az új szabályoknak megfelelően 2+1 évig maradhatnak Magyarországon.

Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes korábban jelezte, hogy a szolgáltatóknak ugyan nem tilthatják meg külföldi munkavállalók foglalkoztatását, de szigorúan számon fogják kérni az üzembiztonsági és utastájékoztatási követelmények betartását, különösen a kielégítő kommunikációhoz szükséges nyelvtudást.

Korábbi hírek szerint a BKK szerződéses partnere ezt úgy kerülte volna ki, hogy először a 100E jelzésű közvetlen repülőtéri járaton állította volna munkába a külföldi buszvezetőket, ott ugyanis kevésbé feltűnő, ha csak angolul beszélnek.

Az ArrivaBus külön kiemelte, hogy a filippínó sofőrök ugyanazt a bért kapják, mint a magyar kollégák, ám ez nem jelenti azt, hogy nem kerülnek többe. A fővárosi önkormányzat által rendezett novemberi állásbörzén ugyanis elhangzott, hogy a távol-keletről hozott munkások foglalkoztatása csaknem 30 százalékkal drágább a toborzási, utaztatási, képzési költségek, illetve az itt tartózkodás alatt például a lakhatás biztosítása miatt - teszi hozzá a lap.

Címlapról ajánljuk
A fejlett országokban trend lett az otthoni munkavégzés, idehaza más a helyzet

A fejlett országokban trend lett az otthoni munkavégzés, idehaza más a helyzet

Az Európai Unióban a foglalkoztatottak 22,5 százaléka, míg Magyarországon 10,6 százalék dolgozott otthonról 2022-ben – derült ki az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány elemzéséből. A tanulmány szerzője, Erdélyi Dóra az InfoRádióban elmondta: minél fejlettebb egy ország, annál inkább jellemzőbb a home office gyakorlata.

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 28. 18:11
×
×
×
×