eur:
389.26
usd:
362.99
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Electric car lithium battery pack and power connections
Nyitókép: kynny/Getty Images

Nagyon durva légszennyezettségi adat derült ki az egyik akkufeldolgozóról

Két éve a SungEel Kft. szigetszentmiklósi akkumulátorfeldolgozó üzemeiben a nikkel levegőben mért koncentrációja meghaladta az előírt határértéket kétezerszeresét.

Az Átlátszó már korábban is írt arról, hogy a SungEel Kft. akkumulátorfeldolgozó üzemeiben többször is rákkeltő anyagokkal veszélyeztették a dolgozókat. Ezt a lap a Pest Vármegyei Kormányhivataltól kikért, bírságokról szóló határozatokból tudta meg. Mivel ezekben az iratokban az anyagok neve és mennyisége ki volt takarva, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósághoz (NAIH) fordultak. Ennek hatására végül hét és fél hónap után megkapták a kitakarás nélküli dokumentumokat a kormányhivataltól − írja az Index.

Ki is derült egy 2022-es dokumentumból, hogy 18 dolgozó – egy biológiai monitoringvizsgálat szerint – nikkel és kobalt fokozott expozíciójának volt kitéve a szigetszentmiklósi üzemben.

Azt írják, a cég nem jelentette az esetet, és vizsgálatot sem indított. Ezt követően szeptemberben és októberben újabb egészségügyi vizsgálatokra került sor, a dolgozók állapota azonban semmit sem változott.

A légszennyezettségi mérés adatai alapján arra is fény derült, hogy az IMSYS Mérnöki Szolgáltató Kft. 2022. április–májusban végzett vizsgálatai során szilárdanyag-, nikkel-, kobalt-, mangán-, lítium- és rézkoncentráció mérését végezték el, több munkaterületen. Az egyik gépsornál az előírt határértéket kétezerszeresen meghaladta a nikkel levegőben mért koncentrációja. Emellett a kobalt és a mangán koncentrációja is sokszorosa volt a megengedettnek.

A lap arról is beszámolt, hogy az Akusztika Mérnök Iroda Kft. is határértéket meghaladó nikkel- és kobalt-koncentrációt mért 2022 augusztusában.

Ekkor a hatóságok megállapították, hogy a vizsgált munkahelyek nem felelnek meg a jogszabályi követelményeknek, és 8,4 millió forintos büntetést szabtak ki a cégre 18 dolgozó súlyos veszélyeztetéséért.

A szigetszentmiklósi akkufeldolgozóban 2023 szeptemberében tűz ütött ki. Úgy tudni, egy darálógép égett, a tüzet a dolgozók kézi poroltóval eloltották. A füsttel telítődött üzemcsarnokot tizenöt dolgozó hagyta el, személyi sérülés nem történt. Ezt megelőzően márciusban történt baleset, amikor szintén egy darálógép robbant fel a SungEel Hitech Hungary Kft. szigetszentmiklósi üzemében. A tűzesetben hárman megsérültek, két ott dolgozó betanított munkás pedig belehalt a sérüléseibe.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×