eur:
389.51
usd:
363.15
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Car Crash with police
Nyitókép: GummyBone/Getty Images

Vigyázat, van, amikor a vétlen autósnak sem fizet a biztosító – itt vannak a részletek

Mentesül a biztosító a kár kifizetése alól, ha például ittas volt a biztosított, noha nem ő okozta a balesetet.

A biztosítók nem fizetnek vagy nem a teljes kártérítési összeget fizetik ki azoknak, akik például ittasan okoztak balesetet és ezzel kárt. A kötelező felelősségbiztosításról szóló törvény kimondja: „A biztosító az általa már kifizetett kártérítési összeg megtérítését követelheti attól a gépjárművezetőtől, üzembentartótól, aki alkohol vagy más, a vezetési képességét hátrányosan befolyásoló szer hatása alatt vezette, illetve bármelyik biztosítottól, aki a gépjárművét ittas vagy más befolyásoló szer hatása alatt álló személynek adta át.”

A kozlekedesbiztonsag.kti.hu megkérdezte Lambert Gábort, a Mabisz szóvivőjét, mikor fizetnek a biztosítók. Kiderült, hogy az ittasan balesetet okozóknak nem fizet sem a kötelező felelősségbiztosítás, sem a casco. Ez a kitétel általában szerepel is a biztosítási feltételek között. Az, hogy mikor fizet és mikor nem, vagy csak csökkentett kártérítést a biztosító, általában a szerződési feltételek között olvasható.

A vétlen autósnak, károsultnak teljes kártérítés jár, feltéve, hogy tényleg nem felelős még részben sem a balesetért. Ám, ha kiderült, hogy részben vagy egészben közrehatott a balesetben, akár vezetéstechnikai hiba, akár ittasság, akár a jármű műszaki állapota miatt valamelyest mégiscsak terheli felelősség a történtek miatt, a kifizetendő kártérítési összeg csökkenthető vagy akár teljes egészében el is utasíthatja a kárigényének a teljesítését a biztosító.

Lambert Gábor elmondta, ha az ittasságának nem volt semmiféle szerepe a közlekedési baleset bekövetkeztében, sem részben, sem egészben nincs ok-okozati összefüggés a baleset és az ittasság között, a biztosító a vétlen sofőrnek fizet. Például, ha a piros lámpánál áll az ittas vezető autója, és hátulról belehajt a vétkes fél, az ittas jármű vezetője kaphat kártérítést, mivel az ittasság itt nem játszott szerepet.

Ez azonban nem jelenti azt, hogy a rendőrség nem kéri számon majd rajta az ittasságát: a vétlen sofőr szervezetéből kimutatható alkohol mennyiségének megfelelő bírságot akkor is kiszabja, ha a biztosító szemszögéből nézve a sofőr jogosult a kártérítésre.

Nemcsak az ittas vezetés az a szabályszegés, amely miatt a biztosítók részben vagy egészben megtagadhatják a kártérítés kifizetését. Ilyen például, amikor valaki védett úton közlekedik, ám a megengedettnél gyorsabban hajt, és emiatt történik baleset. Vagy ha a gyorshajtás mértéke akkora, ami már megtévesztheti a többi közlekedőt, avagy megtéveszthette a balesetben érintett „vétlen” jármű vezetőjét, aki alappal hihette azt, hogy biztonságosan be tudja fejezni a megkezdett manővert, ha mindenki betartja a közlekedési szabályokat, így a sebességkorlátozást is.

Az ilyen esetekben megtörténhet, hogy a száguldónak annak ellenére csökkentett összegű kártérítést fizet a biztosító, hogy védett úton haladt, amikor a másik jármű elé kanyarodott. Az ilyen esetekben igen gyakran osztott felelősséget állapíthatnak meg a biztosítók.

Címlapról ajánljuk

Wéber Gábor elmondta, ki szorongathatja meg Max Verstappent

A hétvégi Forma–1-es Miami Nagydíjon is a Red Bull és Max Verstappen a fő esélyes – mondta az InfoRádióban Wéber Gábor. A kommentátor a 2024-es szezon első öt versenyének legfontosabb történéseit is elemezte, valamint kitért arra is, milyen következményei lehetnek annak, hogy Adrian Newey tervezőmérnök 2025-ben már biztosan távozik a vb-címvédő istállótól.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×