eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Nyitókép: Pixabay

Gazdagodó és szegényedő politikus is van a vagyonbevallások alapján

A határidő január 31-i lejártáig eleget tettek vagyonnyilatkozat-tételi kötelezettségüknek az országgyűlési képviselők, a nemzetiségi képviselő és a nemzetiségi szószólók.

Az Országgyűlésről szóló 2012. évi XXXVI. törvény vagyonnyilatkozat-tételre vonatkozó szabályainak megfelelően az országgyűlési képviselők, a nemzetiségi képviselők és a nemzetiségi szószólók minden évben január 31-ig vagyonnyilatkozatot tesznek, amelyhez csatolják a velük közös háztartásban élő házas- vagy élettársuk és gyermekeik vagyonnyilatkozatát is. A nyilatkozatok a parlament.hu oldalon érhetők el a nyilatkozattevők nevei alatt.

Orbán Viktor miniszterelnöknek a vagyonnyilatkozata szerint 10 millió forintos megtakarítása van egy, a feleségével közös bankszámlán (ez nem egészen 4 millióval kevsebb a tavalyi összegnél). A keresete miniszterelnökként és képviselőként bruttó 5,7 millió forint, és 200-500 ezer forintos jövedelme származik könyvkiadás után járó honoráriumból. Nem adta el sem felcsúti házát, sem a XII. kerületi lakás fele részét, amelyek korábban is szerepeltek a bevallásában.

Novák Katalin köztársasági elnök megtakarításai egy év alatt mintegy 10 millió forinttal csökkentek, 31 millió forintos bankszámlaegyenlegről számolt be. Továbbra is bérbe adja lakását, ebből 200-500 ezer forintja van havonta. (Államfői fizetését nem kell szerepeltetnie a nyilatkozatban, de ismert, hogy havi mintegy 5,2 millió forintot kap, egyébként élete végéig.)

Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter 26 millió forinttal növelte megtakarítását, amely most 271 millió forintot tesz ki. Találmányának szabadalma jól hoz a konyhára: 204 millió forintot tehetett zsebre ebből a forrásból. Van 14,9 millió forintos tartozása egy magánszemély felé (ez 1 millióval csökkent), illetve birtokol szántókat, erdőket és réteket.

Varga Mihály pénzügyminiszternek hat ingatlanban vagy ahhoz kapcsolódó garázsban van tulajdona. 28,4 millió forintnyi állampapírral, 11,6 millió forint befektetési jeggyel, 7 millió forint devizával rendelkezik. 62 millió forintos tartozása van (magánszemélynek).

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter sok állampapírtól szabadult meg: 90 helyett már csak 10 millió forintot tartott ilyen megtakarításban.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter befektetési jegyből birtokol 46 millió forintnyit, és most 16 millió forintot tart a bankszámláján (10-zel kevesebbet a tavalyinál). Továbbra is tartozik a szüleinek 30 millió forinttal.

Lázár János építési és közlekedési miniszter ingatlanainak száma 43-ra növekedett, illetve vásárolt újabb földeket, mintegy 25 hektárnyit.

Matolcsy György eladta balatonakarattyai házát, ahogy csopaki üdülőjét is. Megtakarítása 118 millió forinttal lett kevesebb, jelenleg 120 millió forint.

Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke 18,3 millió forintot tart értékpapírban és havi 1-5 millió forinthoz jut az Altus Portfólió Kft. tulajdonosaként. Bekerült a vagyonnyilatkozatába egy 2000 négyzetméteres telek. Kölcsönadott 199,3, illetve 10 millió forintot. 432,3 millió forintot lakásvásárlás-foglalóként szerepeltet a vagyonnyilatkozatában.

Ungár Ferenc, az LMP társelnöke és frakcióvezetője mintegy 12 millió forintos bankszámlaegyenleggel és több mint 9 millió forint devizával rendelkezik. Még mindig negyedrészben tulajdonosa egy 340 négyzetméteres II. kerületi családi háznak. Egy bizalmi vagyonkezelőtől havi 11 millió forintja van, illetve számlakövetelésként szerepel a bevallásában 99 millió forint.

Címlapról ajánljuk
Túl keveset dolgoznak a németek – vagy pont, hogy túl sokat?

Túl keveset dolgoznak a németek – vagy pont, hogy túl sokat?

Christian Lindner pénzügyminiszter a közelmúltban kifogásolta a németek munkához való viszonyát, szerinte mentalitásváltásra van szükség. Egy tanulmány szerint ugyanakkor soha ennyit nem dolgoztak a németek, mint a múlt évben. Sőt a politika közreműködésével lehetne még ennél többet is. Most akkor mi az igazság?
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×