eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Flat tire on the roadside
Nyitókép: Animaflora/Getty Images

Sokba fog kerülni valakinek az M1-esen történt defektsorozat

A fémhulladékot szállító jármű sofőrje, az őt foglalkoztató cég, és a közútkezelő is a zsebébe nyúlhat a sorozatos defektek miatt. A kamionról lepotyogó szállítmány az M1-es autópályán közlekedők életét keserítette meg. A közlekedési szakjogász szerint a közlekedésbiztonság elleni bűncselekmény gyanúja is felmerül.

A legfontosabb kérdés az, hogy az akadály létesítésével megvalósult-e a közlekedés biztonsága elleni bűncselekmény − mondta az InfoRádióban Borbély Zoltán. A közlekedési szakjogász kiemelte: a járművezetőnek meg kell győződni arról, hogy a rakománya nem esik le a teherautóról, tehát a sofőr büntetőjogi felelőssége is felmerülhet önmagában a közvetlen veszélyhelyzetért is.

A szakember hozzátette, az autópálya melletti kamerák képe alapján valószínűleg ki lehet deríteni, hogy melyik teherautóról hullott le a fémhulladék, így a kártérítés vonatkozásában egyértelmű, hogy a szállító cég felelősséggel tartozik a károsultaknak. Az 1988. évi egyes törvények közötti közlekedésről szóló törvényt az útburkolat állapotáért, a közút kezelőjét teszi felelőssé – mondta Borbély Zoltán, aki szerint azt nem lehet elvárni, hogy mindenhova telepítsenek elhárító berendezéseket, de azt már lehet vizsgálni, hogy a közlekedést visszatartó jelzések mennyi ideig, esetleg órákig maradtak-e kinn az útszakaszon.

A szakértő úgy fogalmazott, a közút azzal, hogy a károsultaknak lehetőséget biztosít arra, hogy bejelentsék a károkat, és adott esetben még kártérítést is folyósít, visszkereseti jogot nyer az okozóval szemben. Azt azonban leszögezte, hogy a kártérítési felelősség megállapítása nem egyszerű, az sem mindegy, hogy a sofőr alkalmazottként vagy munkavállalóként vezette a kamiont. Ebben az esetben az alkalmazottért való felelősség alapján a cég is perelhető, ugyanakkor a rakomány ellenőrzése minden esetben a sofőr felelőssége.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:16
×
×
×
×