eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Nyitókép: Thanasis Zovoilis/Getty Images

Megdöbbentő összegek: mutatjuk, mennyibe kerül a szülés a magánklinikákon

Egyre többen választják a magánklinikai szülést Magyarországon, a szülők pedig komplett szolgáltatásokat tartalmazó csomagok közül választhatnak – igen borsos áron.

A pandémia hatására több tízezren fordultak a magánegészségügyi szektor felé, már a magyarok csaknem kétharmada vesz igénybe valamilyen magánegészségügyi szolgáltatást. Az emberek többsége ugyanis úgy gondolja, a magánegészségügy gyorsabb az állami ellátásnál, továbbá a magánklinikákra sokkal inkább jellemző, hogy kölcsönös bizalmon alapszik az orvos-beteg kapcsolat, valamint a környezet is komfortosabb, minőségi szolgáltatásban lehet részük az érintetteknek.

Mindemellett az emberek elsősorban a gyors és egyszerű kapcsolatfelvételt, illetve a vizsgálati eredmények szinte azonnali elérhetőségét várják el, amit inkább megkapnak a magánegészségügyi szolgáltatóktól. Az EY felmérése szerint leginkább a fiatalabb korosztály nyitott a magánegészségügyi szolgáltatásokra. A kutatásból kiderült az is, hogy az elmúlt két évben mintegy húsz százalékkal nőtt a magánegészségügyi rendszert preferáló és azt igénybe vevő magyarok aránya

A magánegészségügyi szektoron belül a nőgyógyászat különösen keresett, egyes klinikákon már komplett szülési csomagok közül lehet választani, amelyek iránt egyre nagyobb az érdeklődés. A Pénzcentrum évek óta figyelemmel kíséri a különböző költségek alakulását a magánszülészeteken, ezúttal hat klinika, egészségügyi központ szolgáltatásainak árát közölte.

Elsősorban azt vizsgálták, mennyibe kerülnek az egyes szülési csomagok a magánkórházakban, illetve mennyit emelkedtek az árak tavaly óta.

A legtöbb komplex szülészeti szolgáltatás költségei meghaladják az egymillió forintot,

de a 2022-ben bekövetkezett jelentős drágulások után az elmúlt évben már nem történt drasztikus áremelés.

2023-ban főként az alacsonyabb árfekvésű csomagok ára emelkedett nagyobb mértékben – egyes klinikákon csaknem 40 százalékkal –, így lehetséges, hogy idén ezért nem volt még tapasztalható komolyabb drágulás.

A magánklinikai szülést választók számára a Róbert Magánkórházban három csomag elérhető, az árak pedig nem változtak tavaly óta. A következő lehetőségek vannak:

  • Arany csomag: 890 ezer forint (magánklinikai szülés ügyeletes orvossal és szülésznővel, szülészeti, gyermekágyi és neonatológiai ellátás, pszichológiai konzultáció, szülésfelkészítő tanfolyam)
  • Platina csomag: 1,210 millió forint (tartalmazza az Arany csomag szolgáltatásait, de már választott orvossal és szülésznővel, valamint igénybe lehet venni szoptatási tanácsadást, plusz egy – összesen három – éjszakával, kétágyas szobában történő elhelyezéssel)
  • Gyémánt csomag: 1,610 millió forint (egyágyas szobát biztosít, illetve elhelyezést családi szobában, prémium étkezést, emelt szintű újszülött ellátási csomagot, ajándék fülbelövést)

A Dr. Rose magánszülészetén és a pécsi Da Vinci Magánklinikán sem változtak az árak a 2023-as évhez képest: előbbi helyen a szülészeti csomag 1,9 millió forinttól kérhető, míg utóbbi klinikán a spontán hüvelyi szülés 1,5 millió forintba, a császármetszés pedig 1,75 millió forintba kerül.

A Duna Medical Centernél már volt áremelés: az alapcsomag tavaly 795 ezer forint volt, 2024-től ezért már 845 ezer forintot kell fizetni (6,3 százalékos drágulás), a prémium csomag 1,135 millió forint volt 2023-ban, idén már 1,185 ezer forint (plusz 4,4 százalék), míg az exkluzív csomag 1,3 millió forint volt és annyi is maradt.

A Maternity klinikán az alap szülési csomag ára még 2023 áprilisában nőtt 1,33 millió forintra, az exkluzív szülési csomag ára pedig már 7000 euró, ami tavaly ilyenkor 2 millió 730 ezer forintnak felelt meg, azóta viszont erősödött a forint, jelenleg 2 millió 680 ezer forintnak felel meg ez az összeg.

A Medicover szülészetén az Excellence csomag az előző évhez képest 80 ezer forinttal drágult, így jelenleg 880 ezer forintért kérhető. Ugyanitt a Grand excellence 950 ezer forint volt, 2024-től viszont már 1 millió 50 ezer forintért vehető igénybe, míg a Deluxe csomag ára 1,2 millió forintról 1 millió 320 ezer forintra emelkedett. Ezen a helyen csaknem 10 százalékos drágulás volt.

A különböző szülési csomagok költségeit úgy érdemes összehasonlítani, ha pontosan megnézzük mit tartalmaznak, valamint fontos, hogy kérjünk tanácsot szakemberektől, melyik szolgáltatást célszerű igényelni.

Ezen kritériumok alapján már könnyebben ki lehet választani, hogy árban melyik csomag a legmegfelelőbb számunkra.

Le lehet faragni a költségekből

A Pénzcentrum emlékeztet, hogy az állam egészségügyi célra 20 százalékos adó-visszatérítést ad legfeljebb évi 150 ezer forintig. Ez azt jelenti, hogy 750 ezer forintos befizetéssel lehet maximálisan kihasználni az szja-visszatérítést, vagyis ha egy édesanya magánklinikán szülne, a csomagárak alapján bőven ki tudja használni ezt a keretet.

Magánklinikai szülés esetén ugyancsak érdemes kihasználni a 150 ezres keretet annak, akinek van visszatéríthető adója. További kedvezmény, hogy akár több családtag is élhet a gyermekvállalás kapcsán a visszatérítési lehetőséggel, mivel a hozzátartozók költségei is fizethetők az egészségpénztárból. Fontos tudni azonban, hogy az adó-visszatérítést csak a befizetést követő évben lehet igényelni, így ezt az összeget a tárgyévben még nem kaphatják meg az érintett szülők, a visszatérített összeg pedig ugyancsak kizárólag egészségügyi célokra költhető.

Címlapról ajánljuk
„Fegyverkezési verseny” van a baktériumok és az emberiség között – nem mi állunk győzelemre

„Fegyverkezési verseny” van a baktériumok és az emberiség között – nem mi állunk győzelemre

Pál Csaba akadémikus biológus és csapata az Európai Kutatási Tanács támogatásával azt vizsgálják a következő években, hogy az újonnan fejlesztett antibiotikumok mennyire hatékonyak az ellenálló baktériumokkal szemben. A HUN-REN SZBK Biokémiai Intézetének tudományos tanácsadója az InfoRádióban elmondta: mivel a baktériumok egyre jobban képesek alkalmazkodni az antibiotikumokhoz, ma már sokkal veszélyesebbek, mint korábban.

Nagy meglepetés várható az áprilisi diktálós gázszámláknál

A fura április, sőt tavasz miatt meghökkentő gázszámlákat kaphatnak a diktálós fogyasztók. Mindez azért érdekes, mert ezrek kaptak az elmúlt két hónapban mínuszos számlákat főleg a nagy meleg miatt. Az elmúlt 10 nap szokatlan hidege fordított esetek is hozhat. Megpróbáljuk elmagyarázni, hogy miért.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×