eur:
389.38
usd:
363.17
bux:
68131.85
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök nemzetközi sajtótájékoztatót tart a Kormányinfó keretében a Karmelita kolostorban 2023. december 21-én.
Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Orbán Viktor az InfoRádiónak: átalakul az egészségbiztosítás és az állami-magán egészségügy viszonya

A kórházi főigazgatóság vezetésének leváltásáról, a kórházi adósságok újratermelődésének megakadályozásáról is kérdezte a Kormányinfón az InfoRádió riportere a kormányfőt, aki ennek kapcsán az állami és a magánegészségügy kapcsolatának átrendezéséről, az egészségbiztosító átalakításáról is adott információkat.

Hosszú szakmai megbeszéléseket folytattak a kórházi adósságok újratermelődésének és az egészségügy átszervezésének ügyében a napokban - mondta Orbán Viktor a Kormányinfón az InfoRádió riporterének kérdésére válaszolva.

Szerinte az a fő gond, amivel ők is küszködnek tízegynéhány éve, hogy a magyar egészségügy se nem állami, se nem magán, hanem, mint fogalmazott, egy kutyulék.

"Félünk a magán rendszerbe elmozdulni, nem akarunk, mert az csak akkor lehetséges, ha biztosítási rendszert is magánosítanánk, ami a nem jómódú magyarok számára hátrányos lenne.

Fenn akarjuk tartani az egy állami biztosítós modellt, ezért nem tudunk elindulni a magánegészségügy irányába. Ha nem akarjuk, hogy ez a zagyvalék fennmaradjon, el kell indulni az állami egészségügy felé.

Most ezeket a lépéseket tesszük. Ez egyesek szerint visszalépés, mások szerint a rendezettség irányába tett lépés. Egy jobban szabályozott állami rendszer felé haladunk, nem akarjuk betiltani a magánt, mert az jó lehet, és ha az emberek akarnak ilyen szolgáltatásokat igénybe venni, miért tiltsuk el őket? De nem akarjuk, hogy a kettő összekeveredjen, mint most. Mert ahogy az lenni szokott az ilyen vegyes rendszerekben, a profit a magánban van, a költség pedig mindig az államnál, ez nem fair az adófizetőkkel szemben" - fejtette ki.

Ez hosszú munka, tette hozzá, mert nehéz szétválogatni, hogy például ugyanaz a műtét ugyanazzal a munkaórával miért kerül más összegbe az egyes helyeken, és ezt több ezer tételnél kell szétszálaszni, ami idő. Még hónapokra, évekre van szükség Orbán Viktor szerint, mire egy jól szabályozott állami rendszer beáll és a magánegészségügy is látja, hogy hol van lehetőség arra, hogy üzletileg kifizetődő módon, nem fő elemként, hanem kiegészítő egészségügyi szolgáltatásként működjön. Megjegyezte, ezen munka kapcsán váltottak le egészségügyi vezetőket, hogy a feladatokkal gyorsabban haladjanak.

Mint mondta,

az összekeveredés legfontosabb gyúanyagát megszüntették, ez a hálapénz volt.

"Az Orvosi Kamara lépett fel a hálapénz megszüntetéséért és ajánlott a kormánynak együttműködést, ami olyan szakmai és morális gesztus, amit nem értékelünk eléggé. Olyan rendszert vezettek ki, mindenki azt mondta, hogy lehetetlen, mert az emberi természet kevésbé dicséretes részeire épült. Még hasonló lépéseket kell tennünk" - mutatott rá a miniszterelnök.

Biztos benne, hogy az egészségügyben kettős ellenőrzési rendszer kell, de ennek a részleteiről még viták zajlanak:

  • ellenőrzés kórházi igazgatói ágon
  • ellenőrzés nem költségvetési, hanem a biztosítói ágon, pénzügyi jelleggel

Most az állami egészségbiztosító még költségvetési intézményként működik, kiutal, de

Orbán Viktor szerint nem erre van szükség, hanem arra, hogy meghatározza az árakat,

mert addig nem lehet árazni és nem lehet rendesen elszámolni. Ezért a biztosítót is át kell alakítani.

Szintén az InfoRádió kérdése volt, hogy legitimnek tartja-e a Karsai Dániel népszavazási kezdeményezését az eutanáziáról. Orbán Viktor szerint a népszavazási kezdeményezés "tiszta ügy", ha megrendezik és lesz egy döntés, az ügy jogi része egyszerű. Az emberi részéről elmondta: ez egy megrázó emberi sors és nem egy ügy. Karsai Dánielnek azt üzente, hogy együttéreznek vele, sok erőt kívánnak, és ha megengedi, még imádkoznak is érte, hogy ezeken a nehéz időszakokon végig tudjon jutni.

Arra is rákérdezett az InfoRádió, hogy Fürjes Balázs bekerült a Nemzetközi Olimpiai Bizottság végrehajtó bizottságába, és ennek kapcsán milyen esélyt lát a miniszterelnök egy közép-európai vagy magyarországi olimpia megrendezésére? Orbán Viktor azonban a Nemzeti Sportnak épp egy hosszú interjúban fejtette ki az olimpiarendezéssel kapcsolatos nézeteit, ezért erre a kérdésre nem válaszolt. Azt viszont elmondta, hogy neki "egy kicsit megnőtt a munkája", mert Fürjes Balázzsal 10 ügyből 8-ban nem értenek egyet, és amióta ő magasabb beosztásban van, sűrűbben találkoznak, és ezért Orbán Viktornak sokkal több vitája van vele - jegyezte meg nevetve.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Elindultak az ellenőrzések az egészségügyben: más várnak a háziorvosok, és mást a kamara

Elindultak az ellenőrzések az egészségügyben: más várnak a háziorvosok, és mást a kamara

A háziorvosok kollegiális vezetője, Békássy Szabolcs azt mondta az InfoRádióban, hogy a Belügyminisztérium által nemrég elrendelt ellenőrzések célja hosszú távon nem a bírságolás, hanem egy átfogó kép kialakítása az egészségügyi ellátórendszer humánerőforrás helyzetéről. A Magyar Orvosi Kamara főtitkára pedig arról beszélt, hogy főként financiális okai lehetnek a nem megfelelő hatékonyságú kórházi munkavégzésnek.

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság kommunikációs igazgatósága.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×