eur:
394.06
usd:
370.89
bux:
67407.86
2024. április 16. kedd Csongor
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök nemzetközi sajtótájékoztatót tart a Kormányinfó keretében a Karmelita kolostorban 2023. december 21-én.
Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Orbán Viktor az InfoRádiónak: átalakul az egészségbiztosítás és az állami-magán egészségügy viszonya

A kórházi főigazgatóság vezetésének leváltásáról, a kórházi adósságok újratermelődésének megakadályozásáról is kérdezte a Kormányinfón az InfoRádió riportere a kormányfőt, aki ennek kapcsán az állami és a magánegészségügy kapcsolatának átrendezéséről, az egészségbiztosító átalakításáról is adott információkat.

Hosszú szakmai megbeszéléseket folytattak a kórházi adósságok újratermelődésének és az egészségügy átszervezésének ügyében a napokban - mondta Orbán Viktor a Kormányinfón az InfoRádió riporterének kérdésére válaszolva.

Szerinte az a fő gond, amivel ők is küszködnek tízegynéhány éve, hogy a magyar egészségügy se nem állami, se nem magán, hanem, mint fogalmazott, egy kutyulék.

"Félünk a magán rendszerbe elmozdulni, nem akarunk, mert az csak akkor lehetséges, ha biztosítási rendszert is magánosítanánk, ami a nem jómódú magyarok számára hátrányos lenne.

Fenn akarjuk tartani az egy állami biztosítós modellt, ezért nem tudunk elindulni a magánegészségügy irányába. Ha nem akarjuk, hogy ez a zagyvalék fennmaradjon, el kell indulni az állami egészségügy felé.

Most ezeket a lépéseket tesszük. Ez egyesek szerint visszalépés, mások szerint a rendezettség irányába tett lépés. Egy jobban szabályozott állami rendszer felé haladunk, nem akarjuk betiltani a magánt, mert az jó lehet, és ha az emberek akarnak ilyen szolgáltatásokat igénybe venni, miért tiltsuk el őket? De nem akarjuk, hogy a kettő összekeveredjen, mint most. Mert ahogy az lenni szokott az ilyen vegyes rendszerekben, a profit a magánban van, a költség pedig mindig az államnál, ez nem fair az adófizetőkkel szemben" - fejtette ki.

Ez hosszú munka, tette hozzá, mert nehéz szétválogatni, hogy például ugyanaz a műtét ugyanazzal a munkaórával miért kerül más összegbe az egyes helyeken, és ezt több ezer tételnél kell szétszálaszni, ami idő. Még hónapokra, évekre van szükség Orbán Viktor szerint, mire egy jól szabályozott állami rendszer beáll és a magánegészségügy is látja, hogy hol van lehetőség arra, hogy üzletileg kifizetődő módon, nem fő elemként, hanem kiegészítő egészségügyi szolgáltatásként működjön. Megjegyezte, ezen munka kapcsán váltottak le egészségügyi vezetőket, hogy a feladatokkal gyorsabban haladjanak.

Mint mondta,

az összekeveredés legfontosabb gyúanyagát megszüntették, ez a hálapénz volt.

"Az Orvosi Kamara lépett fel a hálapénz megszüntetéséért és ajánlott a kormánynak együttműködést, ami olyan szakmai és morális gesztus, amit nem értékelünk eléggé. Olyan rendszert vezettek ki, mindenki azt mondta, hogy lehetetlen, mert az emberi természet kevésbé dicséretes részeire épült. Még hasonló lépéseket kell tennünk" - mutatott rá a miniszterelnök.

Biztos benne, hogy az egészségügyben kettős ellenőrzési rendszer kell, de ennek a részleteiről még viták zajlanak:

  • ellenőrzés kórházi igazgatói ágon
  • ellenőrzés nem költségvetési, hanem a biztosítói ágon, pénzügyi jelleggel

Most az állami egészségbiztosító még költségvetési intézményként működik, kiutal, de

Orbán Viktor szerint nem erre van szükség, hanem arra, hogy meghatározza az árakat,

mert addig nem lehet árazni és nem lehet rendesen elszámolni. Ezért a biztosítót is át kell alakítani.

Szintén az InfoRádió kérdése volt, hogy legitimnek tartja-e a Karsai Dániel népszavazási kezdeményezését az eutanáziáról. Orbán Viktor szerint a népszavazási kezdeményezés "tiszta ügy", ha megrendezik és lesz egy döntés, az ügy jogi része egyszerű. Az emberi részéről elmondta: ez egy megrázó emberi sors és nem egy ügy. Karsai Dánielnek azt üzente, hogy együttéreznek vele, sok erőt kívánnak, és ha megengedi, még imádkoznak is érte, hogy ezeken a nehéz időszakokon végig tudjon jutni.

Arra is rákérdezett az InfoRádió, hogy Fürjes Balázs bekerült a Nemzetközi Olimpiai Bizottság végrehajtó bizottságába, és ennek kapcsán milyen esélyt lát a miniszterelnök egy közép-európai vagy magyarországi olimpia megrendezésére? Orbán Viktor azonban a Nemzeti Sportnak épp egy hosszú interjúban fejtette ki az olimpiarendezéssel kapcsolatos nézeteit, ezért erre a kérdésre nem válaszolt. Azt viszont elmondta, hogy neki "egy kicsit megnőtt a munkája", mert Fürjes Balázzsal 10 ügyből 8-ban nem értenek egyet, és amióta ő magasabb beosztásban van, sűrűbben találkoznak, és ezért Orbán Viktornak sokkal több vitája van vele - jegyezte meg nevetve.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Folytatódik az osztrák–orosz kémháború: kölcsönös kiutasítások és vádaskodások

Folytatódik az osztrák–orosz kémháború: kölcsönös kiutasítások és vádaskodások

Márciusban Ausztria utasított ki két orosz diplomatát, Oroszország ezt nem sokáig hagyta válasz nélkül. Ezúttal egy osztrák diplomatát nyilvánítottak nemkívánatos személynek. Közben Bécsben tovább folyik a vizsgálat a korábbi osztrák alkotmányvédelmi hivatal egy volt munkatársa ellen, akit azzal vádolnak, hogy titkos adatokat továbbított az Orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálatnak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.16. kedd, 18:00
Kaiser Ferenc
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense
Csúnya a lett a nap vége az amerikai tőzsdéken

Csúnya a lett a nap vége az amerikai tőzsdéken

A fokozódó geopolitikai feszültségek nyomást gyakoroltak ma reggel az ázsiai tőzsdékre, az irányadó európai indexek azonban emelkedésekkel nyitottak, és napközben is kitartottak a pluszok. Az energiaszektor gyengélkedik ma az olajár esésével együtt, míg az ipari vállalatok részvényei felülteljesítők. A magyar piac követte napközben az európai tőzsdéket, kisebb pluszban áll egész nap a BUX, a blue chipek közül csak a Richter esett ma. A tengerentúlon ehhez képest jelentős hangulatromlást láttunk annak ellenére, hogy a kereskedés első részében még emelkedésben voltak a tőzsdék. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×