eur:
390.92
usd:
366.79
bux:
68142.02
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
Nyitókép: Forrás: Pixabay

Egymilliárd euró uniós támogatás érkezik - a nap hírei

Karácsony Gergely főpolgármester-jelöltségét támogatja a DK. Péntek reggel kezdődik a tűzszünet a Gázai övezetben.

Az Európai Bizottság jóváhagyta Magyarország módosított és kiegészített helyreállítási és ellenállóképességi eszközét. Ezzel mintegy 1 milliárd euró uniós előlegfizetés indulhat meg Magyarország számára a program fejlesztéseire. Ez az összeg 67 reformot és 47 beruházást fedez. Az első utalások januártól érkezhetnek meg.

Ha a nagy infrastrukturális beruházások magyar vállalkozók kezében lesznek, akkor az ország gazdagabb lesz – jelentette ki az építési és közlekedési miniszter. Lázár János egy tájékoztatón hangsúlyozta: a legfontosabb elv az építésgazdaság területén, hogy Magyarországon semmi keresnivalója nincs külföldi építőipari vállalatnak.

Szeptemberben 384.900 forint volt a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset. A bruttó és a nettó átlagbérek is 14,1 százalékkal emelkedtek, míg a reálkereset 1,7 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest. A gazdaságfejlesztési miniszter úgy vélte: újra emelkedő pályán van a fizetések vásárlóereje. Eközben a pénzügyi tárca közölte: október végéig az államháztartás központi alrendszere 3.487 milliárd forintos hiánnyal zárt, a központi költségvetés pedig 3.509 milliárd forintos hiányt mutatott.

Rácalmáson valósít meg 210 milliárd forintos beruházást a Hankook Tire. A külgazdasági és külügyminiszter bejelentette: a dél-koreai vállalat tehergépkocsikhoz és autóbuszokhoz gyárt abroncsokat.

Júniusban indul újra a termelés a Nitrogénművekben. A cég elnök-vezérigazgatója az ATV-ben elmondta: egy szerződés alapján új beruházást tudnak megvalósítani.

Átalakítja a diákhitelezés intézményrendszerét a kormány. A gazdaságfejlesztési tárca a javaslatot társadalmi egyeztetésre bocsátotta. A cél, hogy az MFB kapacitásainak kihasználásával, a párhuzamosságok megszüntetésével költséghatékonyabban működhessen a rendszer.

Mégis lehetne két oktatási kérdésben népszavazást tartani. A Kúria ismét megvizsgálta a kérdéseket, és arra jutott, hogy azok egy átlagosan tájékozott választópolgárnak is egyértelműek. A testület ezzel jóvá hagyott az 5-ből 2 népszavazási kérdést.

Átalakulhat a háziorvosi rendszer. A tegnap este megjelent belügyminiszteri rendelet lehetővé teszi a háziorvosi, házi gyermekorvosi, fogorvosi körzetek átszabását, újak létrehozását, meglévők megszüntetését. A határidő 2027. december 31-e.

A Jobbik-Konzervatívok megfizethető árú, legfeljebb ezer forintba kerülő 24 órás autópálya-matrica bevezetését sürgeti. Felidézték: az Európai Unió kötelezte Magyarországot a 24 órás matrica bevezetésére, a kormány azonban erre a lehetséges legmagasabb árat szabná meg.

Hivatali hatalommal való visszaélés miatt feljelentést tesz ismeretlen tettes ellen a fővárosi önkormányzat a szolidaritási hozzájárulás ügyében. A közteher vitatott mértéke miatt indult perhez kapcsolódóan elrendelt azonnali jogvédelem ellenére ugyanis a Magyar Államkincstár 5,6 milliárd forint értékben inkasszót tett a főváros számlájára.

Választási együttműködési megállapodásokat kötött a Demokratikus Koalíció az MSZP-vel és a Párbeszéddel a jövő évi önkormányzati választásokra való felkészülés jegyében. A megegyezés tartalmazza a hivatalban lévő polgármesterek és Karácsony Gergely főpolgármester újbóli közös indítását is.

Svájci látogatása befejeztével Azerbajdzsánban tárgyal a magyar miniszterelnök. Orbán Viktor részt vesz az ENSZ Közép-Ázsia Gazdaságainak Különleges Programja elnevezésű bakui konferencián is. Ugyanitt Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter európai érdeknek nevezte Közép-Ázsia szerepének megerősítését.

Péntek reggel 7-kor – közép-európai idő szerint reggel 6 órakor - kezdődik a tűzszünet a Gázai övezetben és délután adják át a túszokat. A katari közvetítéssel született megállapodás szerint 4 nap alatt 50 gyermek és nő térhet haza. Cserében minden izraeli túsz fejében 3 palesztint, nőket és 19 év alattiakat engednek szabadon az izraeliek. Esélyt van 3 magyar állampolgárságú túsz szabadulására is.

Ukrajna áramellátási gondok miatt sürgős segítséget kért Szlovákiától, Lengyelországtól és Romániától. Az Ukrenerho szerint amíg tart a fagyos idő, hiányra kell számítani az ukrajnai energiarendszerben. Közben az EBRD közölte: további 200 millió euró hitelt nyújt a Naftohaz ukrán gázipari vállalatnak a téli fűtési szezon előtt.

Lengyel kamionosok után már a földművesek is forgalomlassító akcióba kezdtek egy lengyel-ukrán határátkelőnél. Több mint 30 kilométeres sorban vesztegelnek a kamionok. A tiltakozók egyebek mellett a kukorica felvásárlásához nyújtott támogatások növelését követelik.

Hollandiában a Geert Wilders vezette Szabadságpárt nyerte meg az előrehozott parlamenti választásokat. Több vezető európai politikus – köztük Orbán Viktor miniszterelnök – gratulált a politikusnak. A tömörülés a voksok legkevesebb 25 százalékát szerezte meg. Ugyanakkor abszolút többséggel, 76 képviselői hellyel várhatóan egyik párt sem rendelkezik majd, és legalább 3 tömörülés koalíciójára lesz szükség a kormányalakításhoz.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×