eur:
389.33
usd:
362.77
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
European community flags
Nyitókép: Getty Images/WALTER ZERLA

Uniós pénzek - így kaphatja meg Magyarország a fennmaradó összegeket

Csütörtök délelőtt az Európai Bizottság 1 milliárd eurónyi uniós forrás kifizetését engedélyezte Magyarországnak, ez az összeg azonban még csak a töredéke annak, amit hazánk Brüsszelből vár - mondta az InfoRádiónak a Portfolio elemzője.

Ez a forrás az unió helyreállítási és ellenállóképességi pénz "lábából", az úgynevezett RRF-forrásból érkezik majd Magyarországra, mondta Szabó Dániel, a Portfolio elemzője. Ennek van egy hitelkerete, ami kifejezetten az orosz energiahordozókról való függetlenedéssel kapcsolatos beruházásokat támogat, valamint zöld energetikai fejlesztésekre lehet fordítani (minderről részletesen itt írtunk). Ez a REPower nevű fejezet, amelynek a módosítását augusztusban küldte meg a kormány, a bizottság pedig most készítette el az értékelését és jutott arra, hogy ezek a magyar energiafüggetlenségi célok támogathatóak.

Az elemző azt is ismertette, hogy milyen ütemezéssel érkezik a mostani döntés szerint ez az összeg:

az első tétele februárban már meg is érkezhet,

hogyha az Európai Tanács pénzügyminisztereinek kollégiuma is helyben hagyja a magyar kifizetéseket. A fennmaradó részt várhatóan 2024 decemberében kaphatja meg Magyarország, tette hozzá Szabó Dániel.

Azt is kifejtette, hogy milyen forrásokkal adós még Magyarországnak Brüsszel.

"A 30 milliárd eurónyi bent ragadt uniós forrásból ez mindösszesen egy nagyon kis szelet. A legismertebb talán a jogállamisági eljárás - vagy a brüsszeli nevén kondicionalitási mechanizmus -, ami felfüggesztette a helyreállítási alap eszközeinek kifizetését. Ez kihat a most csütörtökön jóváhagyott REPower EU fejlesztési tervekre is, ugyanis annak az 1 milliárdos előlegkifizetés után fennmaradó 3,6 milliárd eurós tételének is ezek a feltételei, ahogy az eredeti 5,9 milliárd eurós helyreállítási források kifizetésének is. Ezeknél történtek előrelépések, és

azok a hírek erősebbek most Brüsszelből, hogy ezeknek a kifizetéséről is talán meg lehet állapodni a jövő év első felében,

függően attól, hogy a tárgyalások dinamikája hogyan alakul a magyar kormánnyal" - mutatott rá Szabó Dániel. Ez utóbbi összegnek történhet meg a felszabadítása - még akár idén -, hogyha Magyarország válaszol az Európai Bizottságnak a legutóbbi két, az eljárásra vonatkozó kérdésére legkésőbb jövő év elejéig - összegezte a Portfolio elemzője.

A hírre a területfejlesztési miniszter is reagált.

"Örömmel értesültünk arról, hogy a tárgyalások eredményeként az Európai Bizottság újra lehetővé tette, hogy hozzáférjünk az európai uniós forrásokhoz, és megkezdődött az uniós források folyósítása is. Természetesen folytatjuk tovább a tárgyalásainkat, hiszen az a célunk, hogy minden Magyarországot megillető uniós forráshoz minél hamarabb hozzájussunk" - mondta Navracsics Tibor.

Az Európai Bizottság a magyar uniós források felszabadítására vonatkozó következő értékelésével várhatóan december 15-ig készül el.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×