eur:
389.52
usd:
363.33
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Nyitókép: Pixabay

Változások készülnek a háziorvosi ellátásban

Most kezdődik az átalakítás, három év van rá.

A Magyar Közlönyben szerda este jelent meg egy belügyminiszteri rendelet, amely lehetővé teszi a háziorvosi, házi gyermekorvosi, fogorvosi körzetek átszabását, újak létrehozását, meglévők megszüntetését. Az együttesen „alapellátási körzeteknek” nevezett területeket a praxiskezelő módosíthatja a jövőben.

A Pintér Sándor által jegyzett szabályozás által például megszüntethetők lesznek a tartósan (6 hónapnál régebb óta) betöltetlen körzetek. Ezeket az érintett alapellátási körzettel határos körzethez lehet csatolni, vagy a terület „elosztható” több szomszédos körzet között.

Vizsgálják majd azt is, hogy a körzetek megfelelnek-e a jogszabályi feltételeknek, az önkormányzatok gondoskodtak-e a betöltetlen praxisok esetén helyettesítésről, és azt milyen feltételekkel látja el valaki.

Idén év végéig gyűjtik be a háziorvosi körzetekre vonatkozó nyilvántartáshoz szükséges adatokat, ezek alapján alakítják ki az új alapellátási körzethatárokat. Erre a praxiskezelőnek a rendelet szerint 2027. december 31-ig ad időt. Ha átalakításra van szükség, a praxiskezelő „egészségügyi alapellátási körzetek átalakítása iránti eljárást folytat le”, amiben egyeztetnek az érintett önkormányzatokkal is.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×