eur:
385.39
usd:
355.02
bux:
67866.13
2024. május 21. kedd Konstantin
Nyitókép: Pixabay

Változások készülnek a háziorvosi ellátásban

Most kezdődik az átalakítás, három év van rá.

A Magyar Közlönyben szerda este jelent meg egy belügyminiszteri rendelet, amely lehetővé teszi a háziorvosi, házi gyermekorvosi, fogorvosi körzetek átszabását, újak létrehozását, meglévők megszüntetését. Az együttesen „alapellátási körzeteknek” nevezett területeket a praxiskezelő módosíthatja a jövőben.

A Pintér Sándor által jegyzett szabályozás által például megszüntethetők lesznek a tartósan (6 hónapnál régebb óta) betöltetlen körzetek. Ezeket az érintett alapellátási körzettel határos körzethez lehet csatolni, vagy a terület „elosztható” több szomszédos körzet között.

Vizsgálják majd azt is, hogy a körzetek megfelelnek-e a jogszabályi feltételeknek, az önkormányzatok gondoskodtak-e a betöltetlen praxisok esetén helyettesítésről, és azt milyen feltételekkel látja el valaki.

Idén év végéig gyűjtik be a háziorvosi körzetekre vonatkozó nyilvántartáshoz szükséges adatokat, ezek alapján alakítják ki az új alapellátási körzethatárokat. Erre a praxiskezelőnek a rendelet szerint 2027. december 31-ig ad időt. Ha átalakításra van szükség, a praxiskezelő „egészségügyi alapellátási körzetek átalakítása iránti eljárást folytat le”, amiben egyeztetnek az érintett önkormányzatokkal is.

Címlapról ajánljuk
Sándor Ildikó: ma már virtuális közösséget is alkotnak a néptánchagyományok ápolói

Sándor Ildikó: ma már virtuális közösséget is alkotnak a néptánchagyományok ápolói

A folklorizmus világát igyekeznek megismerni és megérteni a mindenkori kultúra teremtés szándékával – erről beszélt az Inforádió Aréna című műsorában Sándor Ildikó néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoportjának vezetője. A műsorban szó esett a verbunkos tánctípusról, ami egy kulturális örökségi elem, a legényközösségek önmegélésének volt az eszköze.

A hajózási szakértő elmondta, miért nem érzékelhette a becsapódást a szállodahajó legénysége

A Magyar Hajózási Országos Szövetség szóvivője szerint a motorcsónak valószínűleg nagy sebességgel haladt, a szállodahajó legénysége pedig nem érzékelte az ütközést, amit alátámaszthat a két jármű tömege közötti különbség is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.22. szerda, 18:00
Vona Gábor
a Második Reformkor Párt elnöke és EP-lista vezetője
Mérsékelten emelkedtek az amerikai tőzsdék, csúcsot döntött a Nasdaq

Mérsékelten emelkedtek az amerikai tőzsdék, csúcsot döntött a Nasdaq

Az ázsiai tőzsdéken ma reggel esés látszott, ezt követően pedig Európában is mínuszokat láthattunk, és délutánra a magyar tőzsde is lefordult. Ehhez képest az amerikai tőzsdék a kereskedési idő nagy részében az irányt kereste, majd a végére sikerült kis pluszba fordulniuk a vezető indexeknek - a Nasdaq csúcsot döntött. Közben a kriptopiacon nagy izgalmak vannak, az ethereum ETF várható elindulásának köszönhetően nagyot ralizott a második legjelentősebb kriptodeviza árfolyama. Mai ülésén újabb fél százalékponttal mérsékelte az alapkamatot a Magyar Nemzeti Bank, ezzel 7,25%-ra süllyedt az irányadó ráta - a lépés a várakozásoknak megfelelő volt, a forint nem mutatott a döntés után érdemi reakciót.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×