eur:
394.01
usd:
363.56
bux:
66169.03
2024. március 3. vasárnap Kornélia
Teherjármű áll a lengyel kamionsofőrök sztrájkja idején a lengyel-ukrán határátkelőnél, a délkelet-lengyelországi Korczowa falunál 2023. november 7-én. Lengyel szállítmányozási cégek három Ukrajnával határos átkelőnél akadályozzák a forgalmat, tiltakozásul az ukrán piaci szereplőknek velük szemben biztosított, a kamionosok szerint tisztességtelen versenypiaci előnye ellen. A lengyel sofőrök munkáját az is megnehezíti, hogy az ukrán hatóságok elektronikus kiléptetőrendszert hoztak létre az országhatáron, ami regisztrációhoz köti a közúti fuvarozók belépését Lengyelországba. A tiltakozás szervezői szerint a várakozási idő az ukrán-lengyel határon jelenleg 11-12 nap.
Nyitókép: MTI/EPA-PAP/Darek Delmanowicz

34 kilométeres sor az ukrán határnál

Több mint harminc kilométeres sorban vesztegelnek a kamionok a dél-lengyelországi Medyka-Sehinyi lengyel-ukrán határátkelőnél, ahol a lengyel földművesek csütörtökön tiltakozó forgalomlassító akcióba kezdtek.

Ezzel a több napja tüntető lengyel fuvarozók mellett már a gazdák is akadályozzák a forgalmat a lengyel-ukrán határon.

A tiltakozók egyebek mellett a kukorica felvásárlásához nyújtott támogatások növelését, valamint a mezőgazdasági adó szinten tartását követelik.

A tüntetés szervezői bejelentették:

akciójukat január elejéig folytatják, addig óránként csak két teherautót engednek a határátkelőhöz.

Nem akadályozzák viszont a személygépkocsik és a buszok forgalmát, valamint nem akadályozzák az Ukrajnának szánt humanitárius segély és katonai felszerelés átszállítását.

Már november elejétől már az ukrán határon tüntetnek a lengyel fuvarozók, egyebek között a Dorohusk-Rava Ruska, Hrebenne-Jahotyin, valamint Korczowa-Krakovec határátkelőkön akadályozzák a kamionforgalmat.

Korczowa, 2023. november 7.
Sztrájkoló lengyel kamionsofőrök torlaszolják el járműveikkel a lengyel-ukrán határátkelőt a délkelet-lengyelországi Korczowa falunál 2023. november 7-én. Lengyel szállítmányozási cégek három Ukrajnával határos átkelőnél akadályozzák a forgalmat, tiltakozásul az ukrán piaci szereplőknek velük szemben biztosított, a kamionosok szerint tisztességtelen versenypiaci előnye ellen. A lengyel sofőrök munkáját az is megnehezíti, hogy az ukrán hatóságok elektronikus kiléptetőrendszert hoztak létre az országhatáron, ami regisztrációhoz köti a közúti fuvarozók belépését Lengyelországba. A tiltakozás szervezői szerint a várakozási idő az ukrán-lengyel határon jelenleg 11-12 nap.
MTI/EPA-PAP/Darek Delmanowicz
Korczowa, 2023. november 7. Sztrájkoló lengyel kamionsofőrök torlaszolják el járműveikkel a lengyel-ukrán határátkelőt a délkelet-lengyelországi Korczowa falunál 2023. november 7-én. Lengyel szállítmányozási cégek három Ukrajnával határos átkelőnél akadályozzák a forgalmat, tiltakozásul az ukrán piaci szereplőknek velük szemben biztosított, a kamionosok szerint tisztességtelen versenypiaci előnye ellen. A lengyel sofőrök munkáját az is megnehezíti, hogy az ukrán hatóságok elektronikus kiléptetőrendszert hoztak létre az országhatáron, ami regisztrációhoz köti a közúti fuvarozók belépését Lengyelországba. A tiltakozás szervezői szerint a várakozási idő az ukrán-lengyel határon jelenleg 11-12 nap. MTI/EPA-PAP/Darek Delmanowicz

A fuvarozók a szállítmányozási engedélyek rendszerének visszaállítását követelik az ukrán fuvarozó cégek számára. A rendszert az ukrajnai háború kezdete után az európai uniós intézkedések keretében függesztették fel. Szorgalmazzák továbbá az ukrajnai háború kitörése után Lengyelországban regisztrált ukrán fuvarozó cégek ellenőrzését, működési engedélyeik visszavonását. Azt is követelik, hogy az ukrán fél szüntesse be elektronikus kiléptetőrendszerét, amely megnehezíti a lengyel kamionosok hazatérését Ukrajnából.

A medykai határátkelőnél csütörtökön 34 kilométer hosszú sorban vesztegeltek a kamionok, a várakozási idő közel 130 órára nőtt.

Címlapról ajánljuk
Szakértő: van, ami sokkal fontosabb, mint a mielőbbi kibocsátáscsökkentés

Szakértő: van, ami sokkal fontosabb, mint a mielőbbi kibocsátáscsökkentés

Az Európai Unió országai tudatosan törekednek arra, hogy féken tartsák a klímaváltozást okozó káros anyagok kibocsátását. Magyarország kibocsátását a globális skálán még statisztikailag is nehéz kimutatni, mégis komoly erőfeszítéseket tesz a klímasemlegesség eléréséért. Zay Balázzsal, a Klímapolitikai Intézet vezető kutatójával beszélgettünk.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.04. hétfő, 18:00
Kovács Zsolt
öngondoskodásért felelős miniszteri biztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×