eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Lázár János építési és közlekedési miniszter az Építési és Közlekedési Minisztérium és az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) közös sajtótájékoztatóján a Mercure Buda Castle Hill Hotelben 2023. november 23-án.
Nyitókép: MTI/Lakatos Péter

Lázár János: Magyarországon semmi keresnivalója nincs külföldi építőipari vállalatoknak

Az építési és közlekedési miniszter nyilvánvalóvá tette: komoly szabályozások jönnek az építésgazdaságban, akár tetszik, akár nem.

"Magyarországon semmi keresnivalója nincs külföldi építőipari vállalatnak, és meg kell akadályozni, hogy az építésgazdaságban magas importtal és külföldi építőanyagokkal dolgozzunk" - mondta Lázár János építési és közlekedési miniszter az országos építőipari konferencia előtt tartott sajtótájékoztatóján. A tárcavezető az állami építési beruházások rendjéről szóló, már elfogadott törvény és a még parlamenti döntésre váró építészeti törvény kapcsán a konkrét intézkedési tervekről is beszélt.

Mint mondta, nyilvánvaló, hogy a kormány nem fog létrehozni egy új, állami kézben lévő tüzéphálózatot, viszont elővásárlási jogot és szabályozási lehetőséget köt ki. Ez azt jelenti, hogy Magyarországon előállított termékeket nem lehet majd korlátlanul exportálni, ha erre egyébként idehaza szükség és igény van, illetve a magyar államnak elővásárlási joga lesz az építőanyag-kereskedelemben. Hozzátette,

a Covid-járvány alatt számos európai ország élt ezzel a lehetőséggel, a magyar kormány pedig abszolút európai mintákat másol le, amikor szabályozással él az építésgazdaságban.

Lázár János az elővásárlási jog kapcsán azt mondta: az állam felvásárolja a termékeket, majd piacra bocsátja őket. Hozzátette, a gyártókat is korlátozhatja a kormány abban szükség esetén, hogy exportálják a termékeiket. Így az államigazgatás képes lesz idehaza tartani az építőanyagot, ami reményeik szerint így olcsóbbá is válik.

A miniszter a felvásárlási tervek és szándékok kapcsán hangsúlyozta: építési szakaszba lépett a Paksi Atomerőmű új blokkja, amihez elképesztő mennyiségű betonra lesz szükség. A beton legfontosabb alkotóeleme a cement, az pedig elképzelhetetlen, hogy Magyarországon nincs magyar tulajdonban lévő, cement előállítására alkalmas cég.

Úgyhogy a hazai cementgyárak jobban teszik, ha eladják üzemeiket magyar vállalkozásoknak, mert Magyarország nem mondhat le arról, hogy az atomerőmű több mint 100 milliárd eurós költségéből a magyar építőipar ne részesedjen így vagy úgy

- tette hozzá.

Mint fogalmazott, kár kilincselni politikusoknál, üzletembereknél. A legegyszerűbb, ha értékesítik a vállalkozásaikat a magyar államnak, magyar vállalkozóknak, és leteszik a lantot.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×