eur:
390.95
usd:
366.82
bux:
68142.02
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
woman with shopping between store shelf portrait copy space
Nyitókép: Vera_Petrunina/Getty Images

Ez az igazi boltzár - december 24-én nincs vásárlás az egyik nagy áruházláncban

December 23-án viszont meghosszabbított nyitvatartással várják a vásárlókat.

A Lidl Magyarország közleményében jelezte, hogy csatlakozott a CÖF-CÖKA (Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány) és az Egyenlő.hu szakszervezet kezdeményezéséhez, melynek értelmében a diszkontáruház-lánc szenteste napján szabadnapot ad összes munkavállalójának, így

december 24-én mind a 200 hazai áruháza zárva lesz.

A Lidl ugyanakkor azt is közölte, hogy december 23-án meghosszabbított nyitvatartással várják a vásárlókat.

Grósz Jenő, a Lidl Magyarország igazgatóságának elnöke kifejtette: „piacvezető áruházláncként fontosnak tartjuk, hogy példát mutassunk és Magyarország alapértékeit tovább erősítsük. A család fontossága nem kérdés számunkra, ezért úgy döntöttünk, hogy a szeretet ünnepére mind a 8500 munkavállalónk számára szabadnapot biztosítunk”.

Bubenkó Csaba, az Egyenlő.hu szakszervezet elnöke szerint nagyon jelentős fejlemény az áruházlánccal való megállapodás. Kiemelte, hogy

a vállalat egy olyan gesztussal élt most a dolgozók felé, amire még nem volt példa Magyarországon.

Mint fogalmazott, a társadalmi szolidaritás segítségével lehetőség nyílik arra, hogy más üzletláncok is felismerjék, nem mindig a profitszerzés a legfontosabb.

A háromoldalú megállapodással kapcsolatban a CÖF-CÖKA elnöke, Csizmadia László megjegyezte: „egy nap nem a világ a vásárlásban, de egy nappal többet otthon lenni a családdal karácsonykor, nekünk akár a világot is jelentheti”.

A kormány asztalára kerülhet a javaslat

Bubenkó Csaba korábban arról tájékoztatta az InfoRádiót, hogy felméréseik alapján a kereskedelmi egységek nem zárkóznak el attól, hogy december 24-én zárva legyenek. Egyetlen feltételük, hogy a kereskedelemben érintett munkáltatók egységesen tegyék meg ezt a lépést. Nem szeretnék, hogy előálljon az a helyzet egy ilyen döntés esetén, hogy az egyik bolt kinyit, a másik meg nem, mert akkor a zárva tartó üzletek versenyhátrányt szenvednének.

A szakszervezeti elnök elmondta, hogy a december 24-ei boltzár ötletével kapcsolatban levelet írtak Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszternek, aki válaszolt is nekik. Tudomása szerint a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumának (VKF) következő ülésén napirendre kerül majd a kérdés. Az Egyenlő.hu elnöke bízik benne, hogy a munkáltatói és a munkavállalói oldal egységes támogatásával a kormány elé kerül a javaslat és reméli, hogy a kabinet is pozitívan bírálja el azt.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Kínai autógyártó érkezéséről suttognak,  újabb gyár épülhet Magyarországon

Kínai autógyártó érkezéséről suttognak, újabb gyár épülhet Magyarországon

Egyre több arra utaló jel mutatkozik, hogy egy újabb autógyártó vállalat érkezhet Magyarországra, egészen pontosan a kínai Great Wall Motorl, vagy GWM. Már egy évvel ezelőtt is arról jelentek meg értesülések, hogy a vállalat az európai terjeszkedéshez gyártóközpontot hozna létre, és a hetekben Szijjártó Péter kínai látogatása és a kínai elnök Magyarországra érkezése kapcsán is felerősödtek a találgatások. Bár a hivatalos kommunikációban semmi konkrétum nem jelent meg eddig a GWM magyarországi terjeszkedéséről, az egyre hangosabb pletykák miatt megnéztük, mégis milyen cégről van szó.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×