eur:
392.16
usd:
366.57
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
Nyitókép: Pixabay

Igény már lenne rá? Ismét téma lett a vasárnapi boltzár bevezetése

A hazai kereskedelmi dolgozók körében is van támogatottsága a vasárnapi boltzárnak Bubenkó Csaba szerint. A szakszervezeti vezető elmondta, tapasztalataik szerint már a munkáltatók sem zárkóznának el ettől, kezdhetnék a vasárnap délig tartó nyitva tartás bevezetésével.

A magyarországi kiskereskedelemben is többen támogatnák a bolti dolgozók vasárnapi pihenőnapjának piaci alapon történő önszabályozását – mondta a Napi.hu-nak Bubenkó Csaba annak kapcsán, hogy pénteken a horvát parlament – évente 16 vasárnap kivételével – megszavazta az üzletek bezárását a hét utolsó napján.

Az Egyenlő.hu elnöke felidézte: tavaly ősszel itthon is újra napirendre került az üzletek vasárnapi működésének szüneteltetése. Akkor, az elnehezült gazdasági környezetben már a nagyobb élelmiszerkereskedelmi láncok is hajlottak az észszerű, piaci alapon történő önszabályozásra, kezdetben akár a vasárnap délig tartó nyitvatartás bevezetésével.

Egyes szakszervezetek azonban felelőtlenül kezelték a témát, és újra a megosztottságot erősítették a pihenőidő kapcsán – tette hozzá. Szavai alapján a láncok és a kisebb üzletek dolgozói körében nem kérdés a vasárnapi zárva tartás. Felméréseink szerint az érintett munkavállalói réteg jelentős arányban üdvözölné a szabad vasárnapot, és csak elenyésző részük mondana rá nemet.

Ezzel együtt azt is elismerte a gazdasági lapnak, hogy a szektorban vegyes a kép, mert – árucsoportonként vagy az üzlet jellege szerint – megosztottak a kiskereskedelmi szereplők és nem szeretnének társadalmi feszültséget a boltbezárásból, még önkéntes alapokon sem.

„A lényeg ugyanakkor a vásárló, akihez a kereskedő alkalmazkodik, az igényeit mindenkor kiszolgálja” – fogalmazott az érdekképviselő, aki szerint, miután az egekbe szökő árak miatt visszafogott lett a fogyasztás az üzletekben, a lakosság immár nagyobb arányban tudna azonosulni az intézkedéssel.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×