eur:
390.54
usd:
364.23
bux:
68269.56
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti
A Borsod-Abaúj-Zemplén megye 06. számú országgyűlési egyéni választókerületében kitűzött időközi országgyűlési képviselő-választáson a külképviseleteken leadott szavazatokat tartalmazó urnák egyike Budapesten a Nemzeti Választási Irodában 2020. október 15-én. Sértetlennek találta az urnákat ülésén a Nemzeti Választási Bizottság (NVB). A kijelölt tiszaújvárosi szavazatszámláló bizottság a voksokat 16-án számolja meg, de ezek érdemben már nem befolyásolják az eredményt. A voksolást Koncz Zsófia (Fidesz-KDNP) nyerte.
Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Závecz Research: két párt tudott erősödni a nyáron

Kicsivel kisebb lett a Fidesz tábora, de még mindig bőven vezeti a párt a népszerűségi listát, melynek harmadik helyére a friss adatok szerint befutó érkezett.

Május óta a Fidesz tábora valamelyest kisebb lett, tavasszal a választókorúak 32 százaléka támogatta, most 30 százalékon áll. A legerősebb ellenzéki párt továbbra is a Demokratikus Koalíció, a nyáron nem változott a támogatottsága, 13 százalék sorakozik fel mögéjük. Némileg erősödött május óta a Mi Hazánk - 6-ről 7 százalékra -, s ezzel egyértelművé vált harmadik helye a pártrangsorban. Ennek részben oka az is, hogy a Momentum támogatottsága stagnál, májusban és most is 5 százalékot ért el. A nyári hónapokban a többi pártnál legfeljebb 1 százalékpontos változások voltak, de a Kétfarkú Kutyapárt esetében a minimális növekedés azt jelentette, hogy a tavalyi választások óta először kapott 4 százalékot. A Jobbik és az MSZP is 3 százalékon áll, az LMP 2 szzázalékos, a Párbeszéd 1 százalékos. A parlamenten kívüli pártok sorából ebben a hónapban is a Mindenki Magyarországa Néppárt érte el az 1 százalékot. Ezek a legérdekesebb eredményei a ZRI Závecz Research Intézet szeptember első felében, az ország felnőtt lakossága körében, személyes adatfelvételi módszerrel végzett közvélemény-kutatásának.

A részvételüket ígérő, biztos pártválasztók 46 százaléka szavazna a Fideszre. Az aktív választópolgárok körében a Demokratikus Koalíciónak 19 százalékos a tábora. Megalakulása óta legjobb eredményét érte el a Mi Hazánk és a Kétfarkú Kutyapárt is, előbbi 10 százalékig jutott, a Kétfarkú Kutyapárt pedig 5 százalékig. A Momentum a részvételüket biztosra ígérő, pártot választók 6 százalékára számíthatna, az MSZP és a Jobbik 4-4 százalékra. Az LMP az aktív választók csoportjában 3, a Párbeszéd 2, a Mindenki Magyarországa Néppárt 1 százalékos.

A Fidesz kismérvű visszaesése összhangban van a közhangulat nyáron történt enyhe romlásával. Májusban 64 százalék vélekedett úgy, hogy hazánkban rossz irányba mennek a dolgok, most 67 százalék van ezen a kritikus véleményen. Az országban zajló folyamatokat pozitívan értékelők aránya 29-ről 27 százalékra csökkent az elmúlt hónapokban. A Fidesz táborában a nyáron nem történt hangulatváltozás, háromnegyedük optimistán látja a hazai történéseket, egyötödük pesszimistán. Az ellenzéki pártok híveinek romlott a véleménye az országban zajló folyamatokról: 92-ről 97 százalékra emelkedett a negatívan értékelők aránya, s a múltkori 4 helyett most 2 százalék szerint mennek jól a dolgok. A pártnélküliek véleménye minimális mértékben, enyhén kedvezőtlen irányba változott: 75-ről 77 százalékra emelkedett a pesszimisták, 10-ről 8 százalékra csökkent az optimisták aránya.

A Mi Hazánk társadalmi beágyazottsága viszonylag egyenletes, az átlagos, 7 százalékos támogatottságától jelentősen eltérő arányok nincsenek. Legnagyobb különbségek még életkor szerint érzékelhetők, a fiatalok 8, a középkorúak 7, az idősek 5 százaléka támogatja a Mi Hazánkat. A párt hívei eléggé aktívak, alig maradnak le a Fidesz és a DK-szavazók biztos választási részvételt ígérő kétharmadától, körükben 61 százalék állítja határozottan, hogy elmenne voksolni.

A Kétfarkú Kutyapárt támogatói alapvetően nagyvárosiak: a budapestiek 7, a megyeszékhelyen élők 6 százaléka szavazna rájuk, a kis közepes városokban 4, a falvakban 2 százalék. Az életkori eltérések is markánsak: a fiatalok 6, a középkorúak 5, az idősek 1 százalékára számíthat. E párt híveinek részvételi hajlandósága alatta marad a többi párténak: 48 százalékuk tekinthető aktívnak.

Címlapról ajánljuk
Ügyészségi nyomozás kezdődött az Osztrák Szabadságpárt jelenlegi és korábbi vezetői ellen

Ügyészségi nyomozás kezdődött az Osztrák Szabadságpárt jelenlegi és korábbi vezetői ellen

Korrupció gyanújával nyomozást indított a bécsi gazdasági ügyészség az ellenzéki Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) jelenlegi elnöke, Hebart Kickl és két volt pártelnök, az egykori alkancellár, Heinz-Christian Strache, valamint az elnöki székben őt váltó Norbert Hofer, korábbi közlekedési miniszter ellen. Azzal gyanúsítják őket, hogy sajátos hirdetési ügyletet kötöttek Wolfgang Fellner médiavállalkozóval, aki ellen ugyancsak folyik a vizsgálat, mégpedig vesztegetés, vesztegethetőség, továbbá hűtlen kezelés gyanújával.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.30. kedd, 18:00
Szánthó Miklós
az Alapjogokért Központ főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×