eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Head shot close up young shocked woman looking at mobile phone screen, received bank debt notification. Stunned frustrated lady reading sms with unbelievable news on smartphone, making big eyes.
Nyitókép: fizkes/Getty Images

Ha külföldre utazik, figyeljen a telefonjára – itt vannak a drága részletek

Aki nem uniós országban nyaral, óvatosan netezzen.

Évről évre egyre népszerűbbek balkáni tengerparti országok, mint például Albánia, Montenegró, vagy éppen Bosznia, de mivel nem EU-s tagországok, így a telefonálás, roamingolás nem az unión belül megszokott díjszabásokkal működik. Külföldi utazás előtt érdemes tájékozódni a szolgáltatónknál – derül ki a Pénzcentrum összeállításából.

Az előfizetők a legtöbb esetben a belföldön megszokott árakon használhatják a mobiltelefon-szolgáltatásokat az Európai Unió egész területén, valamint Lichtensteinben, Norvégiában, Izlandon és Andorrában, ezeken kívül azonban figyelni kell.

A Telekom arra figyelmeztet, hogy az okostelefonok használata során a háttérben futhatnak olyan alkalmazások, frissítések, amelyek automatikusan adatforgalmat generálnak, ha nincs rájuk a külföldi tartózkodás során szükség, érdemes ezidőre kikapcsolni őket. Javasolják, hogy a telefonszámokat nemzetközi előhívóval együtt tárolják készülékben, mert az így elmentett telefonszámok egyszerűen hívhatóak belföldről és külföldről egyaránt, továbbá érdemes ellenőrizni az ügyfélszolgálati hívószámok nemzetközi formátumát is. Fontos az utazás előtt ellenőrizni, hogy az ügyfelek mobilnetcsomagja tartalmaz-e EU-n kívül felhasználható egyenleget, és érdemes netbővítő csomagot választani.

Fontos kiemelni, hogy enélkül az EU-n kívül nem fognak tudni internetezni, azaz nem is keletkezhet többletköltség a nem szándékolt adatforgalmazásból. Valamennyi mobilcsomag esetében az adatkeret elfogyásakor roaming helyzetben az adatforgalom leáll, melyről minden esetben küldenek értesítést.

A Vodafone tarifacsomagja magukban foglalják a Vodafone EU roaming szolgáltatását, így az ügyfelek díjmentesen használhatják a díjcsomagjukhoz tartozó roaming adatkeretet az Európai Unió országaiban, valamint Törökországban, Monacóban, Nagy-Britanniában és Svájcban. Van mód további adatkeret vásárlására. Az EU Roaming zónán kívül a Világ Napijegy szolgáltatást javasolják az ügyfeleknek, mely Amerika, Afrika, Kelet-Európa és Ázsia számos országában igénybe vehető. Ennek keretében meghatározott napidíjért cserébe hazai percdíjakat, valamint a díjcsomaghoz tartozó roaming adatkeretet biztosít.

Ha valaki biztos benne, hogy egyáltalán nem szeretne külföldön, az EU-ban és az 1-es roaming díjzóna más országain kívüli országban mobilinternetet használni, akkor a Yettelnél azt javasolják, kapcsolja ki az adatroamingot vagy a teljes mobil adatforgalmat. A belföldi adatkeretek tarifacsomagonként különböző mértékben felhasználhatóak az EU-ban is, ugyanis az egyes tarifacsomagokhoz külön EU adatkeret tartozik. Unión kívüli díjzónák esetében jó megoldást jelentenek a roaming-adatjegyek, amelyekkel tervezhető költségek mellett lehet mobilnetezni külföldön.

Címlapról ajánljuk
Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×