eur:
389.28
usd:
361.63
bux:
67932.93
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Taxi car on the street at night
Nyitókép: Chalabala/Getty Images

Szeptembertől nagy változás vár a fővárosi taxisokra

A Budapesti Közlekedési Központ Zrt. (BKK) szervezetéből való kiválással feltehetően a Budapest Közúthoz kerül majd a fővárosi taxiszolgáltatásokra vonatkozó teljes szabályozási és felügyeleti jogkör.

Szeptember végétől az elmúlt évek legfontosabb változása áll be a budapesti közlekedés intézményrendszerében, miután fontos mérföldkövet jelentő cégátalakításról döntött június végén a fővárosi közgyűlés – írja a vg.hu.

A fővárosi közgyűlés döntése alapján ugyanis szeptember végi határidővel kikerül a Budapest Közút a BKK felügyelete alól, és átkerül a fővárosi önkormányzat közvetlen tulajdonába.

A változást javasló előterjesztésben az átalakítás okairól szóló indoklásként többek között az szerepel, hogy BKK belső ellenőrzési jelentése a BKK és a Budapest Közút közötti feladatmegosztással kapcsolatban olyan megállapításokat tett, amelyek szerint a két társaság közötti korábbi tulajdonosi és szerződéses konstrukció belső ellentmondásokat hordozott magában. A városvezetés emellett azzal is indokolta még a függetlenítő lépést, hogy ezzel a két cég közötti feladatmegosztás észszerűbbé, az irányítási viszonyok pedig hatékonyabbá válnak.

Külön kiemeli a rendelet, hogy a változtatás értelmében egy társaságnál szükséges koncentrálni a taxikkal kapcsolatos feladatokat az eszközökkel és a humán erőforrással együtt. A fővárosi döntéshozó magyarázat szerint a taxis üzletág egy kézbe való telepítésével a közfeladat ellátása hatékonyabb, az ügyintézés pedig érdemben egyszerűbb lesz, ami az adminisztratív terhek csökkentését és a piacra lépés megkönnyítését is elősegíti majd.

Azt egyelőre még hivatalosan nem lehet tudni, hogy a szétválás után a Budapest Közút vagy a BKK viszi-e majd a jövőben a taxiszolgáltatás felügyeletét. A vg.hu feltételezése szerint a változtatással feltehetően a Budapest Közúthoz kerül majd a fővárosi taxiszolgáltatások feletti felügyelet joga.

Címlapról ajánljuk
Készül a német költségvetés, ami válságba lökheti a koalíciót

Készül a német költségvetés, ami válságba lökheti a koalíciót

Május második napjáig adott határidőt a német pénzügyminiszter a minisztériumoknak a jövő évi költségvetés tervezetére vonatkozó kívánságaik előterjesztéséhez. A szabad demokrata Christian Lindner ugyanakkor már korábban utalt arra, hogy a fő "kívánságot" a szigorú megtakarítások jelentik. Ugyanakkor mindhárom koalíciós párt, a szociáldemokrata SPD, a Zöldek Pártja és a miniszter pártja, a liberális FDP is ragaszkodik ahhoz, hogy az általuk képviselt "vörös vonalakat" nem lehet átlépni.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 3. 16:15
×
×
×
×