eur:
389.03
usd:
367.53
bux:
55824.56
2023. szeptember 29. péntek Mihály
Nyitókép: Getty Images/ Thanasis Zovoilis

Fontos nyugdíjemelési kérdésben döntött az Alkotmánybíróság

Egy tavaly nyugdíjba vonult férfii az elmaradt emelését kérte számon. Több tízezren járhatnak hasonló cipőben.

Múlt héten döntött az Alkotmánybíróság Smidróczki István nyugdíjas két alkotmányjogi panaszáról, melyekben azt sérelmezte, hogy a kormány rendeletei alaptörvény-ellenesen zárták ki őt a nyugdíjemelésre jogosultak köréből.

A férfi tavaly márciusban ment nyugdíjba és kimaradt a tavalyi soron kívüli júliusi nyugdíjemelésből, valamint a novemberi nyugdíjkorrekcióból is, amivel – állítása szerint – megélhetése került veszélybe. Ráadásul az idei januári emelésnél is hátrányba került, miután a múlt évi két emelést nem kapta meg – idézi a 24.hu a Mércét.

A férfi végül a TASZ jogsegélyszolgálatától kért segítséget. A júliusi rendkívüli nyugdíjemelés elmaradásával kapcsolatban életkori diszkriminációra tett panaszt, azzal kapcsolatban pedig, hogy a novemberi emelésből is kimaradt azzal érvelt, hogy a nyugdíj olyan biztosítás alapú járandóság (a befizetett nyugdíjjárulékok okán), amelynek emelését a nyugdíjtörvény garantálja.

Smidróczki azt kérte az Alkotmánybíróságtól, mondják ki, hogy:

  • sérti a diszkrimináció tilalmát, hogy azok biztosan nem részesülhettek a nyugdíjemelésben, akik 2021. december 31. után töltötték be a 65. évüket;
  • sérti a befizetett nyugdíjbiztosításhoz kapcsolódó tulajdoni jogot az, hogy ha a 2022. január 1-e után nyugdíjba menők számára semmilyen kompenzációs garancia nincsen az éven belül akkor, amikor egy hiperinflációs környezetben szenved a gazdaság;
  • a rendelet sérelmezett szabályait az Alkotmánybíróság semmisítse meg;
  • intézkedjen afelől, hogy a nyugdíjemelés minden nyugdíjban részesülő személy számára a gazdaság romló helyzetének megfelelően határozzon meg olyan emelést, ami nem veszélyezteti a tulajdoni várományhoz való alapvető jogot.

Az Alkotmánybíróság végül mindkét érvet visszautasította, közölve, hogy csak a jogosultsági feltételeket teljesítve megszerzett, a ténylegesen folyósított nyugdíjra való jogosultság minősül olyan vagyoni értékű jognak, melyet az Alaptörvény véd.

A portál mások mellett arra is felhívja a figyelmet, hogy 2021-ben több mint 60 ezren mentek nyugdíjba, akik szintén kimaradtak a 2021. júniusi és novemberi emelésből.

Címlapról ajánljuk

Az osztrákoknak elege lett a pontatlan magyar vasútból, drasztikusat léptek

Az ÖBB a vágányzár első két hetének tapasztalatai és többszöri figyelmeztetés után ma egyoldalúan bejelentette: jövő hétfőtől levágja a magyar vonatokat a nyugat-európai hálózatról és kettévágja Bécsben a Linz, Salzburg, München fele továbbmenő budapesti railjet vonatokat - írja Vitézy Dávid a közösségi oldalán.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.09.29. péntek, 18:00
Vinkó József
a Magyar Konyha főszerkesztője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×