eur:
389.26
usd:
362.99
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Nyitókép: Facebook/Novák Katalin

Visszaküldte a panasztörvényt a magyar életmód védelméről szóló passzus miatt Novák Katalin

A köztársasági elnök szerint nemrég elfogadott törvény egyik fejezete idegen test a jogszabályban, „nem erősíti, inkább gyengíti az alaptörvényi értékek védelmét” .

Az Országgyűlés április 12-én fogadta el a jogszabályt, amely az alaptörvényben biztosított petíciós jog szabályozását, valamint európai uniós jogharmonizációs kötelezettségből fakadóan a visszaélés-bejelentési rendszer törvénybe foglalását és a bejelentők védelmére vonatkozó garanciákat is tartalmazza.

Ebbe került bele egy olyan passzus, amely lehetővé teszi az alaptörvénybe foglalt értékek és a magyar életmód megvédéséhez fűződő panaszok bejelentését is.

Eszerint bárki bejelentést tehet

  • az ellen, aki kétségbe vonja azt, hogy velünk élő nemzetiségek a magyar politikai közösség részei és államalkotó tényezők;
  • az ellen, aki tagadja a nácik vagy kommunisták bűneit;
  • az ellen, aki akadályozza a nemzeti jelképek tiszteletét és használatát;
  • az ellen, aki kétségbe vonja a házasság és család alkotmányjogilag elismert szerepét, hogy a gyermekek megfelelő testi, szellemi és erkölcsi fejlődéséhez szükséges védelmét vagy a születési nemhez megfelelő önazonossághoz való jogot.

A köztársasági elnök szerint azonban ez nem kapcsolódik az uniós irányelv átültetéséhez, ami a jogszabály eredeti célja. Az Országgyűlés holnapján közzétett levélben Novák Katalin úgy fogalmaz:

"a III. Fejezet éppen a címével ellentétes hatású, az alaptörvényi értékek védelmére valójában nem alkalmas, így ezzel azok érvényesülését sem szolgálja. Sőt, e fejezet nemcsak nem erősíti, inkább gyengíti az alaptörvényi értékek védelmét."

Az államfő vitatja az eszköztárat - úgy ítéli meg, hogy a névtelen feljelentés a közösség tagjai közötti bizalmatlanság növelését szolgálhatják, és kifogásolja, hogy az sem egyértelmű, hogy a megtett bejelentések pontosan milyen jogkövetkezménnyel járnának. Utóbbit a csütörtöki kormányinfón Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezet miniszter sem tudta megmondani.

Novák Katalin egyébként az uniós irányelv eszközeit - a névtelen bejelentés lehetőségét - is vitathatónak nevezi levelében.

A köztársasági elnök politikai vétóját az országgyűlés egyszerű többséggel elutasíthatja.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×