"Ha natúr borról beszélünk, akkor általában mindenki a hagyományos borok tapasztalataiból indul ki, de egy kicsit talán bölcsebb, ha önálló kategóriaként kezeljük. A natúr bor létezése tulajdonképpen egy választás lehetőségét biztosítja a borász és a fogyasztó számára is" – mondta az InfoRádióban Egly Márk sümegi borász, a program ötlet- és házigazdája.
Kiemelte: a natúr bor ökológiai szőlőművelésből indul, elkészítésekor a borászati technológiában, a pincemunkában nélkülözik a segédanyagokat.
A Natúr Sümeg borászati program a natúr bor bemutatásán túl szakmai programokat is kínál az érdeklődőknek. A rendezvény az ökológiai szőlőművelés, a természetes borkészítés, a fenntarthatóság fontossága mellett szemléletet formál, és kifejezetten a natúr borokat és a natúr bort készítő borászatokat mutatja be nemcsak Magyarországon, hanem a Kárpát-medence területeiről.
"A natúr borral kapcsolatban el kellett indítanunk egy szemléletformáló kommunikációt, egy alulról való építkezést.
Mindenkinek érdemes ide ellátogatni, mert ez egy olyan igazán újszerű dolog, ami két-három éve indult el Magyarországon is" – mondta.
Egly Márk úgy véli, a rendezvény a szakma képviselőinek, étterem-tulajdonosoknak, sommelier-knek nagyon jó lehetőség, mert egy helyen, egy időben kóstolhatnak a Kárpát-medencei és a magyar borászok kínálatából. A nem natúr bort készítő borászoknak is érdemes ellátogatni nemcsak a kóstolóra, hanem az azt megelőző konferenciára, ahol a fenntarthatóságról, a jogszabályi háttérről, a biológiai növényvédelemről, a dinamikus gazdálkodásról étteremvezető kereskedők fognak megszólalni. Szó lesz arról, hogy hol helyezkedik el a natúr bor Magyarországon.
A konferencia ingyenes, de regisztrációhoz kötött. A kiállítás a szakma részére regisztrációhoz kötött, a magánszemélyeknek pedig belépővel látogatható.